Republika Černá Hora dosáhla jednoho z cílů, o které roky usilovala: byla vyzvána, aby vstoupila do NATO. Nevidím na tom nic špatného ani nebezpečného. V NATO už je Chorvatsko a rovněž i Albánie.
Proti vstupu Černé Hory však protestuje Rusko. A nešetří silnými slovy. Je to prý provokace vůči Rusku. Je to prý proti černohorské suverenitě.
To už mi nebezpečné připadá. Odkud bere Ruská federace právo mistrovat cizí suverénní země a rozhodovat o tom, co jejich suverenitě prospívá a co škodí?! Černá Hora není velkou zemí. Jak poznamenal jeden český zpravodaj, jejích několik set tisíc obyvatel, to je jen jedno moskevské sídliště. Černá Hora ale nikdy nepatřila do ruské říše ani s Ruskem nesousedí – a nikdy nesousedila. Černá Hora nikdy nebyla součástí bývalé Varšavské smlouvy; s Ruskem ji nevážou a nikdy nevázaly žádné mezinárodněprávní závazky.
Odkud tedy bere Rusko tu drzost přisvojovat si právo, do jakého sdružení cizí, suverénní stát vstoupit může a do kterého ne?! Snad že Černá Hora byla jako součást někdejší Jugoslávie komunistickou zemí a Rusové mají dodnes supervizi nad všemi exkomunistickými státy? Jakési nové vydání někdejší Brežněvovy doktríny o omezené suverenitě socialistických států? Nebo snad jde o to, že Černohorci jsou Slovani – a Rusko velí všem Slovanům? A ne-li úplně všem, tedy určitě těm s pravoslavnou tradicí, píšícím azbukou? To bude asi ono! Černá Hora je první zemí píšící azbukou, která teď bude v NATO. A azbuka, jak jistě uznáte, do Severoatlantické aliance nepatří!
Ale dost žertů. Jedna věc mě děsí ze všeho nejvíc: jakýsi tichý souhlas s tím, že Rusové mají právo rozhodovat (či hrát si na to, že rozhodují) o cizích zemích ve slovech novinářů i politiků... Postrádám ostrý protest samotné Černé Hory i ostřejší protest představitelů aliance, předvolání ruského velvyslance a předání ostré diplomatické nóty, odvolání černohorských diplomatů domů ke konzultacím... Nic takového se nestalo.