Příběh z Česka

Tak Česko zase jednou ukázalo, jak je samostatnou zemí, zejména pokud jde o spolehlivost jeho vztahu ke spojencům. Český prezident Miloš Zeman opět navštívil konferenci, kterou pořádá ruský miliardář Vladimir Jakunin, blízký ruskému prezidentu Putinovi, na Rhodu. To je stará věc. Jakunin je kvůli svým aktivitám, co se týče okupovaného Krymu a napadení východní Ukrajiny, na americkém sankčním seznamu. Kvůli cestě na Rhodos nejel Zeman dokonce ani na pohřeb izraelského prezidenta Šimona Perese (bez komentáře).

Nyní Kancelář prezidenta republiky požádala vládu o proplacení nákladů na rhodoskou cestu: tak je to ostatně zvykem, vláda má víc peněz než prezident a proplácení cest hlavy státu schvaluje bez rozpravy. Tentokrát se rozprava na přání ministra Jiřího Dienstbiera konala – a podle mého názoru bylo proč. Rozpravu měl navrhnout v první řadě premiér či aspoň ministr zahraničí: prezident se přece demonstrativně postavil v ruském zájmu proti politice a spojeneckým vazbám České republiky.

Nakonec vláda oněch 300 000 korun prezidentovi vyplatila: a pro hlasoval i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, od kterého bych takovou servilitu vůči Moskvě neočekával. Cesta na Rhodos už se prý stejně uskutečnila, tak co – a prý je jedno, ze které státní kapsy peníze půjdou. Ale nejde přece o peníze, i když i o ty, každá koruna, o kterou má Zeman míň na své kulišárny, je dobře: jde o věrohodnost České republiky. Ta zase jednou, jako už tolikrát, sama sobě plivla do tváře.

 

Příběh ze Slovenska

Prezident je prezident 24 hodin denně, nemá žádné soukromí – ani jako soukromá osoba se například nesmí sejít s tibetským dalajlámou, aniž by Čína neprotestovala. Současný český prezident i premiér jsou, jak známo, hodní, s představitelem tibetského exilu se při jeho právě probíhající pražské návštěvě nesejdou, zato slovenský prezident Andrej Kiska se takového kroku neštítil – a vysloužil si ostré čínské pokárání.

V čínském vyjádření mě zaujaly především dva momenty: Číňany, jak se zdá, obzvlášť rozhořčilo, že Kiska se s dalajlámou sešel přesto, že ambasáda Čínské lidové republiky v Bratislavě před takovým krokem předem varovala. No to je ovšem přímo neposlušnost! Něco takového se nesmí, už z výchovných důvodů, nechat bez trestu: však Čína také pohrozila Slovensku odvetou!

Přemýšlel jsem o tom, jaké odplaty se může totalitní supervelmoc Čína s 1 miliardou 350 miliony obyvatel dopustit na malém, demokraticky pluralitním Slovensku s 5,4 milionu obyvatel – až mě to napadlo. Čínský prezident Si Ťin-pching na oplátku přijme v Pekingu Bélu Bugára.