No vyvěšuje to trochu dřív, není přesně za 5 minut 12 – ale to nevadí. Čekal jsem právě na trolejbus, když se z okna Fakulty sociálních studií (kde jsem dřív učil) vysunula ruka s tibetskou vlajkou a zručně ji umístila do nosiče. Brněnská, pražská i olomoucká univerzita a další vysoké školy se rozhodly dnes (19. října 2016) za 5 minut 12 vyvěsit tuto vlajku jako gesto odpovědi na prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů Česka, kteří provedli rektální alpinismus vůči Pekingu skandálním (ano, skandálním!) způsobem. Tak prezidenta, premiéra a hlavy obou komor Parlamentu vyděsilo, že se dva čeští ministři ve svém volném čase sešli s dalajlámou! Iniciativa k prohlášení jistě přicházela z Hradu, premiér Sobotka nejdřív na setkání ministrů s duchovním představitelem Tibetu reagoval značně klidněji a umírněněji (jak asi probíhala přesvědčovací kampaň prezidenta?). Jazyk prohlášení – uvedl rektor brněnské univerzity Mikuláš Bek, iniciátor akademického protestu – připomíná styl komunikace protektorátní vlády s Berlínem anebo normalizační vlády s Moskvou.

S dalajlámou, i když to původně neplánovali, se následně sešlo na pět desítek českých poslanců a senátorů.

Mají takováto gesta vůbec smysl?

Se vší úctou: nejde samozřejmě o dalajlámu, nýbrž o nás samé, o naši národní hrdost, o naši lidskou důstojnost.

A nejde ani o obchod, i když jako důvod poníženého stylu vůči Pekingu se uvádí obava o naše pracovní místa, která jsou závislá na našem exportu do Číny. Ale ten nijak zvlášť neroste, podepisují se spíš memoranda než smlouvy; a naopak Čína hrozí zlikvidovat náš ocelářský průmysl. Za české know-how ukradené v minulých letech se také asi žádného odškodnění nedočkáme, o tom se vůbec nemluví.

Připadá mi, že Miloši Zemanovi se prostě totalitní komunisticko-kapitalistická Čína líbí a těší ho, když se na něj čínský prezident usmívá... Ostatně po své první návštěvě Čínské lidové republiky to Zeman řekl úplně otevřeně: v čínském systému spatřuje vzor, jak stabilizovat společnost.

Takže každé narušení takové stability je smysluplné a důležité.