Jak je to všechno proměnlivé: hollywoodská svatba mocného muže na farmě Čapí hnízdo – a chvíli na to už žádost protikorupční policie o vydání mocného muže k trestnímu stíhání...
Bez ohledu na to, jak dopadne hlasování v imunitním výboru a pak v plénu Poslanecké sněmovny a případný soud, jedna věc je jistá: Andrej Babiš ve věci Čapího hnízda české veřejnosti i sněmovně lhal, když nejdřív tvrdil, že neví, kdo byl vlastníkem Čapího hnízda v mezidobí mezi Agrofertem a Agrofertem – a potom sám v plačtivém projevu ve sněmovně přiznal, že farmu tehdy vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho družky. 
Ze všech podvodů, podrazů a podezření, které se lepí na jméno Andreje Babiše, má právě kauza Čapí hnízdo největší potenciál přimět k zamyšlení nemyslící část voličů: multimiliardář, který v důsledku nějakých čachrů, a je teď jedno jakých, dokázal čerpat dotaci pro malé a střední podniky – to věru není případ slušného člověka ani zastánce nás, slabých a bezmocných. Ať už soud anebo vyšetřování dopadne jakkoli.
Samozřejmě: politický boj je tvrdý a dvě třetiny podstatných rozhodnutí se konají v zákulisí, takže nevíme vlastně nic o tom, kdo koho odepsal a kdo koho chce zničit a jak, ale podezření z účelového podání žádosti ke sněmovně je tu opravdu nasnadě: od prosince 2015 se věc vyšetřuje, ale zrovna teď, v optimální čas, aby se začalo stíhat právě po skončení prázdnin a těsně před volbami, je najednou vyšetřování o konce... (Je ovšem třeba dodat, že pražská vrchní státní žalobkyně Lenka Bradáčová už v červnu vyzývala vyšetřovatele k větší rychlosti a k tomu, aby se nenechávali zdržovat obstrukcemi některých svědků z Babišova okruhu.)
Babiš se ovšem dál bude stylizovat do polohy nevinné oběti těch zlých a mocných. Celá kauza Čapí hnízdo je podle něj vymyšlená, je to, jak říkal na začátku a jak to dnes jinými slovy opakuje – všechno jen „kampaň a účelovka“. A dnes dodává „poslední, zoufalý pokus jeho odpůrců“, jak jej zničit.
No...
Již brzy rozhodne velká porota voličů.
Ale pokud voliči rozhodnou, že jim Babišovy praktiky nevadí, že je jim tento koblihový král pořád sympatický, bude to ke stému výročí samostatného Československa teprve pořádná „kampaň a účelovka“ proti budoucnosti našeho národa.