Sbírám si informace jako včelička; to mě uklidňuje.
Město Enerhodar (= Dar energie), v roce 1970 založené (administrativně vytvořené) na levém břehu Dněpru, má 53 tisíc obyvatel; na jeho území leží Záporožská jaderná elektrárna, která je se svými šesti bloky největší v Evropě a sama o sobě zajišťuje šesti tisíci megawatty 20 procent spotřeby elektřiny na Ukrajině (české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany mají každá jen po dvou blocích; stejného typu). Na Ukrajině jsou v provozu ještě tři další jaderné elektrárny, celkový podíl jádra na ukrajinském energetickém mixu činí 55 procent.
Záporožská jaderná elektrárna je od České republiky vzdálená více než tisíc kilometrů. To je dobře.
Podle výpočtu odborníků by se (prý) v případě havárie v Záporožské elektrárně jaderný oblak rozšířil směrem na východ, tedy ne k nám, nýbrž do Ruska.
Ale my, kdo si pamatujeme havárii v Černobylu, rovněž na Ukrajině, v dubnu 1986, víme, že pro takové cosi, jako je jaderná elektrárna, je Zeměkoule planeta příliš malá: jaderný spad tehdy – hodně, či více či aspoň málo – zasáhl celý svět.
Zpráva, že dnes po půlnoci (4. března 2020) začaly ruské tanky ostřelovat Záporožskou jadernou elektrárnu a došlo v ní k požáru, vyděsila celý svět.
„Nečekala jsem, že se dožiju toho, že někdo bude ostřelovat jadernou elektrárnu,“ řekla předsedkyně českého Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v první reakci v Českém rozhlase; vzápětí však dodala, že nebezpečí je malé: jaderné bloky jsou stavěny tak, aby vydržely i náraz stíhacího letounu. Střelba z tanků je prakticky nemůže ohrozit. Přesto ruské velení k takovému kroku sáhlo: jako výraz teroru, jako znak, že se nezastaví před ničím... Podle ženevských konvencí, které teoreticky uznává i Rusko, figurují jaderné elektrárny mezi objekty, na které se ve válce se neútočí...
Dana Drábová řekla, že se jí zhroutil jaderný svět. Nejen jí. A to přesto, že požár vzplál pouze ve školicím středisku v širším areálu elektrárny a nezasáhl žádné provozy související s funkcí elektrárny, byl brzy uhašen a žádná jaderná energie se neuvolnila do ovzduší. Jde o další krok ke světu ovládanému zlem a šílenstvím.  
Vojenská akce byla pro agresora úspěšná, útočící vojska elektrárnu ovládla – a zase tak přiblížila definitivní pád Ukrajiny.
Málo se totiž modlíme, málo se totiž postíme.