Jsem dalek toho, abych si zvykl: sleduji dennodenní zprávy o bombardování civilních cílů v dalších a dalších ukrajinských městech, dennodenní zprávy o obětech, někdy i desítkách obětí (přičemž ve zpravodajství se informuje jen o úmrtích civilistů, ne vojáků), jak říkám, jsem dalek od toho, abych si žil, jako by se toto vše nedělo; tyto zprávy mě sráží do smutku a až na samu hranici zoufalství…
Vídeňské letiště (letiště „Brno-jih“). Běžně dostupná četba do vlaku na cestě do Brna: Heute; Oe 24; Weekend Magazin s podtitulem Menschen Fakten Emotionen. Datum: 13. červenec 2022.
Tak čím žijí teď v létě naši sousedé?
I v Rakousku se chystají prezidentské volby – tak to je důležité téma na hlavní články. Na konci roku vystavil magazín Weekend vysvědčení politikům; známky určil podle hodnocení čtenářů i odborné poroty novinářů (přesnější údaj o způsobu stanovení známek ovšem chybí). Myslím si, že v Rakousku je pohoda: u nás by hodnocení dopadlo hůř; samé jedničky sice nedostal nikdo, ale jak prezident Alexander Van der Bellen, tak i premiér (spolkový kancléř) Karl Nehammer obdrželi „celkovou známku“ 2; a dvojku mají i ministr zahraničí a další dvě ministryně a jeden ministr, nějaké trojky a jenom dva členové vlády obdrželi čtverku… Ovšem nepropadl nikdo! V Rakousku je opravdu pohoda: byly totiž hodnoceny jenom čtyři předměty: za prvé sympatie, za druhé schopnost prosadit se, za třetí (až za třetí) odborná kompetence a konečně za čtvrté důvěryhodnost.
V Rakousku je pohoda, ale i problémy. Co dostatek plynu? Německo nás ve štychu nenechá: Robert Habeck, německý vicekancléř, současně ministr hospodářství a životního prostředí za Zelené „a mediální hvězda“ (jak píše tištěné médium), se na cestě z Prahy, kde slíbil cosi podobného, stavil ve Vídni (kde byl, jak se mi zdá, konkrétnější). Ale pozor na ministra! Jeho mluvčí neodpověděla novinářům na otázku, proč právě ministr životního prostředí za Zelené nezavítal z Prahy do Vídně hezky ekologicky vlakem, nýbrž pohodlně zvláštním letadlem (jak se ministr předtím dopravil z Berlína do Prahy, to už je, zdá se, mimo zorné pole rakouských novinářů).
Život ve Vídni je i v létě krásný. Koncerty N´ Roses i Rolling Stones (v případě Stonů, zdá se, nikomu zvláštní letadlo nevadí). Ale lidé mají vážně i starosti: tak například Lenny Hochstein (hm, nevím vůbec, kdo ten pán se ženským jménem je) se v ne dobrém rozvádí se svojí ženou Lisou, se kterou má dvě malé děti; na její místo nastupuje modelka Katharina Mazepa, někdejší to Miss Rakouska, která, jak se píše (i s ukázkou), vystavila na Instagramu „velkorysé“ fotografie…
Pětidenní festival elektromobility před vídeňskou radnicí přilákal 110 tisíc návštěvníků. Pivovar Ottakringer uspořádal pivní slavnost, kde nabízí k mání i k prožití všechno možné, i „pivní jógu“ – co to asi je? Zážitky, zážitky, zážitky, pivo, gastronomie, automobilismus, plážový volejbal, cestování. Tip pro náročné turisty, kteří už všude byli: výlet do Antarktidy s Reinholdem Messnerem jako průvodcem. Marnost nad marnost, marnost, prázdnota.
Vědí vůbec lidé v ráji na zemi, jaké peklo prožívají lidé jen pár set kilometrů od jejich blahobytu? V zemi, která je blíž než Hollywood nebo Antarktida? Mají informace o tom, jak neekologicky se chovají okupační vojska, když každý den vystřelují rakety na pokojná města?
Našel jsem v těch třech náhodně vybraných médiích, která jistě nepředstavují seriózní vrchol žurnalistiky – ale o to jsou možná typičtější, jen jeden jediný maličký článek o hrůzách, jež se dnes a denně odehrávají na Ukrajině: v deníku Heute na straně 3 úplně dole, pod článkem o lvovi z londýnské zoologické zahrady, který absolvoval vyšetření na počítačové tomografii: psalo se o tom i u nás – při stažení z obce Makariv nechali okupační vojáci na ulici ležet polomrtvého zbitého psa a na jeho tělo upevnili minu, aby zahynul ten, kdo psovi přijde na pomoc; Ukrajinci zavolali pyrotechnika, minu odstranili a psa zachránili. (A tato zpráva o záchraně ukrajinského psa, ale i lidí, měla poloviční rozsah oproti zprávě o vyšetření anglického lva.) Kolik tisíc zpráv o lidech museli rakouští novináři lhostejně překročit, jako se překračuje nepořádek, když leží na ulici, aby našli a uveřejnili jako jedinou právě tuto zprávu?

*
Ale jak jsem vnímal i já různé války ve světě, než válečná fúrie přišla na Ukrajinu, zemi, kterou znám a kterou mám rád?