V celém sklepě je naprosté ticho: nikdo ani nepípne. Všichni totiž pijí tiché víno...
No, dost žertů, víno je vážná věc.
V současné – jak mi to připadá – hodně emotivní, zato zmatené debatě nad vládním úsporným balíčkem hraje nulová spotřební daň u tichého vína a přeřazení piva ze zvýhodněné do normální sazby DPH důležitou roli.
Předseda SPD Tomio Okamura pravil, že zvýšení DPH u piva je (doslova prosím!) „plivnutí do tváře všem občanům“ – protože pivo je japonský, e, promiňte, český „národní nápoj“ a každý má právo „dát si po práci, eee, po celém dni“ (to si Okamura vzpomněl asi na důchodce) „pivo za přiměřenou cenu“.
Politiky však v debatách ještě přebíjejí výrobci piva. „Moravské politické Palermo dává pivařům, sladařům, pěstitelům ječmene i minipivovarům obrazně pěstí přímo mezi oči,“ děl Luboš Kastner, šéf Asociace malých a středních podniků. Nevím, kdo z českých producentů piva pil někdy nějaké víno z Palerma – nebo se slovem Palermo myslí sám fakt, že nějaký produkt je zdaněn standardní, normální daní?
Výkonný ředitel Unie vývozců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník na to jde zase vědecky: „Etanol, který vzniká kvašením cukru v různých zemědělských surovinách, má na lidský organismus identické účinky, ať je obsažený v pivu, vínu nebo lihovině.“ No, žádný konzument nepije etanol pro etanol, kromě snad politováníhodných nejtěžších závislých lidí, nýbrž pije nápoj, který mu chutná, neboť má i jiné vlastnosti a složky než chemicky čistý etanol; a pije ho v určitém prostředí a s blízkými lidmi; to věděli už Karel IV. s Buškem z Vilhartic.
Samozřejmě na druhé straně není pravda, že spotřební daň na víno by zlikvidovala v České republice vinařství a zbavila je konkurenceschopnosti, když už teď jsou vinaři z Moravy a z Čech s to poskytnout domácímu trhu jen asi čtvrtinu z celkové poptávky po vínu (ovšem i dovoz vína ze zahraničí je z velké části v rukou jihomoravských vinařů).
Je nepochybné, že vláda se snaží svým balíčkem zatížit všechny jakž takž rovnoměrně: vinařům přidala taky velké závaží: z daňového základu už nebude možné odepsat dar v podobě láhve či více láhví vína, klasicky pro vítané obchodní partnery či zákazníky, které rozdávaly některé firmy; pro některé, zejména menší vinaře byli tito stálí firemní zákazníci velice důležití…