1.
Píše se mi o tom těžko; tolik hrůzy a takové zločiny mě téměř zbavily řeči; i míra cynismu, s níž někdo dokáže popírat evidentní a jasně dokázaná fakta a dívat se při tom lidem do očí.
2.
Naštěstí už nejsme v situaci, kdy Sovětský svaz, za Stalina jako za Chruščova a za Brežněva, dokázal o Katyňském lese lhát po celá desetiletí, označil pravdu za lež a lež vydával za pravdu a miliony lidí tomu uvěřily. I já jsem se za komunismu učil, a to i při studiu dějepisu na univerzitě, že tento masakr desítek tisíc polských důstojníků spáchali Němci a jaká že je to hrůza, když západní imperialisté obviňují Sovětský svaz, první zemi socialismu, záštitu míru a předvoj boje za štěstí všeho lidstva… Dnes to takto nejde. 93 členů OSN včera (7. 4. 2022) odhlasovalo dočasné vyloučení Ruska z Rady pro lidská práva. Ruský zástupce v OSN to označil za „neuvěřitelné“ – ale uvěřit tomu musel; výsledek hlasování se popřít nedal.
3.
Nikdy bych neřekl, že je to možné, že se k nám vejde „navíc“ na tři sta tisíc lidí. Že je tato věčně na něco skuhrající země dokáže registrovat (ani to není maličkost), nakrmit a ubytovat. A postarat se o tolik dětí.
Solidarita – zatím – na celé čáře vítězí nad sobectvím. „Možná to bude znít pateticky, ale na to, co naše zemička pro Ukrajinu samotnou i její uprchlíky dělá, jsem hrdý!“ napsal mi jeden můj přítel, který se sám velmi angažuje v pomoci Ukrajincům. Ano, je důvod k hrdosti. A k jakési zvláštní, tiché vděčnosti Bohu, že nám dal příležitost měnit své svědomí.
4.
A ještě jedna věc, o které se mi těžko píše.
Blízký kontakt s Ukrajinci nás totiž usvědčuje, jak jsme si již zvykli na nerodiny. U nich je to jiné: ženy již před třicítkou mívají dvě nebo tři děti; považuje se za normální, když muž nasazuje svůj život za vlast a žena pečuje o děti a odjede s nimi do bezpečí (přičemž je také normální, že ty ženy, které se k tomu cítí disponované, bojují ve válce s muži).
Naše feministky aspoň zdůrazňují, kolik že ženy tvoří procent z celkového stavu ukrajinského vojska: ale ani ony se si nedovolují požadovat kvóty. Proč neprotestují, jaká že je to diskriminace žen, když brannou povinnost mají na Ukrajině muži?
5.
Ach, Bože, pomáhej mám a chraň nás, veď nás a pomáhej nám – ale především prosím chraň a posiluj Ukrajinu a doveď ji brzy ke spravedlivému míru.