Americká politika mne začíná bavit. Je totiž demokratická do takové míry, že si to u nás ani nedovedeme představit.
Příkladem mohou být referenda, která se v různých státech USA konala současně s volbami do Kongresu. Bylo jich, jak už jsem napsal, celkem třiadvacet. A hlasovalo se nejen, jakkoli to nejčastěji, o povolení rekreačního užívání marihuany a právu na potrat.
Tak ve státe Nebraska si v referendu schválili minimální mzdu ve výši 15 dolarů za hodinu spolu s mechanismem každoročního zvyšování v závislosti na růstu životních nákladů. V Nevadě v obdobném referendu stanovili výši minimální mzdy na 12 dolarů za hodinu. Při dnešním kurzu bude ta minimální hodinová mzda v Nebrasce činit 353 Kč (průměrná měsíční mzda 56.480 Kč) a v Nevadě 283 Kč ( za měsíc 45.235 Kč). Chtěl bych být u toho, až by pan ministr Stanjura sledoval výsledky obdobného referenda v Česku!
V Arizoně velmi těsnou většinou odmítli zpřísnit podmínky pro identifikaci voličů při korespondenčním hlasování. V Connecticutu zase jasnou většinou korespondenční hlasování teprve umožnili. V Michiganu obyvatelé rozhodli o zpreciznění mechanismu korespondenční volby. V Nebrasce dvoutřetinová většina určila, že volič musí předložit voličský průkaz s fotografií (formu voličského průkazu pak stanoví zákonodárný sbor). V Nevadě dali voliči zelenou zásadní změně volebního systému, která zahrnuje otevřené primárky a postup pěti nejúspěšnějších kandidátů do všeobecných voleb; tento princip by se týkal i voleb do nejzásadnějších postů (Senát, Sněmovna reprezentantů, volba guvernéra), a proto bylo stanoveno, že v případě kladného výsledku letošního referenda se bude konat stejné referendum v roce 2024 a teprve v případě jeho kladného výsledku bude změna přijata!
No a v Iowě si dvoutřetinovou většinou schválili, že právo držet a nosit zbraň bude zakotveno v ústavě státu, zatímco v Oregonu velmi těsnou většinou omezili nákup zbraní (vyžaduje se povolení a nebudou se prodávat velkokapacitní zásobníky).
Jinde se hlasovalo o tom, kdo všechno může volit v různých typech voleb (celostátní, státní, místní) či zda rozšířit rozsah garantované zdravotní péče (těsné ANO).
A perlička na závěr. V Kalifornii voliči drtivou většinou ve dvou referendech zatrhli indiánským kmenům na jejich území (v rezervacích i mimo ně) možnost provozovat sportovní hazardní sázky – což byl až dosud jejich rozhodující příjem.
Obecně si odnáším tyto dva dojmy:
1. Spojené státy americké jsou podle mě spíš konfederace než federace. Pravomoci jednotlivých států jsou obrovské a rozdíly mezi nimi rovněž. Z toho celkem logicky plyne, že třeba senátoři (dva za každý stát, obrovský jako Kalifornie, či na počet obyvatel maličký jako Aljaška) jsou někde voleni jednokolově, jinde dvoukolově (jako se volí v Česku). A volba prezidenta, jak známo, není záležitostí prosté většiny hlasů na území celých USA, ale systém zahrnující výsledky v jednotlivých státech.
2. V porovnání s USA je EU podobný pytel blech, ale demokratické postupy používá daleko opatrněji. Jak by asi v Česku dopadlo výše zmíněné referendum o minimální mzdě, délce pracovní doby, věku pro odchod do důchodu nebo pověstné odvolatelnosti politiků? (Něco takového je v Evropě možné jen ve Švýcarsku, kde se před časem hlasovalo i o snížení daní, což lidé odmítli, protože by to zmenšilo možnost státu sloužit občanům…)