Francouzský prezident Emmanuel Macron jde od úspěchu k úspěchu. Už brzy zahájí v Paříži olympiádu. A když svolá do hlavního města Francie vedoucí světové státníky, tak přijedou. Na zemědělském veletrhu, kam se sjeli jen farmáři, zato z celé Francie, byl sice vypískán, ale o to větší úspěch slavil o tisíce kilometrů dál směrem na východ, když ruský prezident Poutine ve svém velkém výročním projevu věnoval pozornost jeho myšlence o možném vyslání západních jednotek na Ukrajinu a odpověděl mu novými výhrůžkami jadernou zbraní. Ale co je hrozba jádrem proti tomu, že se Macronovi podařilo (prostřednictvím dobře zvoleného tématu a dobré práci s poslanci a senátory) změnit francouzskou ústavu a obohatit ji o nové právo, které v ní ještě nebylo! Který prezident něco takového dokázal?
Právo usmrcovat nenarozené Francouze a Francouzky je sice v zemi galského kohouta zcela legální a hrazené z veřejného zdravotního pojištění již od roku 1975 – ale v ústavě to ještě nebylo.
Co dál? Navrhuji doplnit francouzskou ústavu také o právo (rovnoprávně pro oba rodiče) neplatit výživné na již narozené děti, a to v kterémkoliv roce jejich života, pokud se ukáže, že dítě se jaksi nepovedlo a neodpovídá představě, kterou o něm rodič I či rodič II měli v okamžiku jeho narození.
A samozřejmě o euthanasii – je vůbec s podivem, že v Macronově Francii takové základní právo každého člověka ještě v ústavě zakotveno není.