Vážená paní Sašo Uhlová!

Je mi vždycky líto, a u známých a vlivných lidí je mi to líto obzvlášť, když si někdo nasadí klapky na oči a vidí jen to, co chce vidět. A nejbolestněji to vnímám u lidí, kteří v tom zúženém horizontu, který se rozhodli vnímat, vidí ostře a odvážně.

Naposled ve vašem rozhovoru s Janem Bumbou v Českém rozhlase. (Mimochodem, zahnala jste tohoto zkušeného novináře úplně do rohu, jen se vám neobratně bránil.)

Tak pokud dovolíte, dvě poznámky.

Máte samozřejmě pravdu, když poukazujete na nepoměr, který se v českých veřejnoprávních médiích projevoval vůči utrpení lidí na Ukrajině a utrpení lidí v Pásmu Gazy; na jedné straně média informovala o každé oběti ruské agrese – a na druhé straně mlčela o velkých ztrátách v Pásmu Gazy. Jistě tomu tak bylo, a to po celé měsíce, teprve teď se to začíná měnit. (Snad by bylo dobré poznamenat, proč: v základu stála neochota měřit stejným metrem oběti brutální ruské agrese Ruska jako oběti spravedlivé sebeobrany Izraele. Což je jistě vysvětlení, ale ne ospravedlnění.)
Je nesporné, že pro nás nejsou všechny lidské životy stejně cenné (stejně je vidí na celém světě snad jen papež František – a i to a právě to mu někteří křesťané mají za zlé). Naši odloučení bratři sociologové by už měli vypracovat přesné tabulky, například právě kolik mrtvých Palestinců rovná se jeden mrtvý Izraelec nebo kolik musí být obětí důlního neštěstí v Číně, abychom si ho všimli stejně jako jediné oběti důlního neštěstí u nás.

Ale i vy podléháte stejné selekci. Rozhořčujete se, a jistě právem, nad obětmi v Gaze – ale co jste kdy řekla nebo napsala o vraždění křesťanů v Nigérii? Nemýlím-li se, nic. Pokud přece něco a uniklo mi to, tak se omlouvám – ale jistě to nebylo srovnatelné s tím, co říkáte o Pásmu Gazy.

A druhá poznámka. Vytkla jste Českému rozhlasu, a to už ne tak docela právem, ale nechci to podrobněji rozebírat, že dostatečně neinformuje o protestech občanské společnosti v Izraeli proti vládě Benjamina Netanjahua. A srovnala jste to s tím, jak široce mainstreamová média – ale i česká vláda – podporují kritiku občanské společnosti na Slovensku zaměřenou vůči vládě Roberta Fica. Dobře. „Občanská společnost na Slovensku nás potřebuje,“ řekla jste, „a občanská společnost v Izraeli nás potřebuje.“ Nechybí vám v tomto výroku něco? Mně ano. Chybí mi slova: „Občanská společnost v Gaze nás potřebuje.“

Jenže v Gaze už dlouho žádná občanská společnost neexistuje. Jakýkoli projev čehosi jen trochu srovnatelného s občanskou společností, jak ji známe z demokratických zemí, už vládnoucí hnutí Hamás v Gaze dávno zlikvidovalo, a to těmi nejbrutálnějšími prostředky. To vás nezajímá? Jistě že ano, zajímá, ale jen málo. Nevěnujete se tomu. Brání vám v tom vaše klapky na očích.

S pozdravem

František Schildberger

 

Odkaz:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/uhlova-nepodporujeme-izraelskou-spolecnost-ale-jen-jeji-vladu-u-slovenska-pritom_2404021958_nel