Sledoval jsem třetí televizní diskusi mezi dvěma (hlavními) kandidáty na americký prezidentský úřad, která se podle našeho času dnes (20. října 2016) od 03.03 konala na Nevadské univerzitě v Las Vegas.

Několik poznámek.

 Obsazení Nejvyššího soudu

Soudci mají svou funkci na doživotí; navrhuje je prezident, ale musejí získat podporu v Senátu. Budoucí prezident patrně bude navrhovat jen jednoho nového soudce.

Clintonová začala téma frází: „Nejvyšší soud by měl stát na straně amerických lidí.“ Pak ale konkrétně dodala, že ten, koho navrhne, by se měl zastat LGBT komunity a zasáhnout do výše finančních darů pro volby.

Ústavní právo nosit zbraň podpořili v podstatě oba kandidáti, Clintonová byla více pro určitou regulaci tohoto práva.

 

Potraty

Donald Trump jednoznačně řekl, že je pro, aby se právo rozhodovat o potratech vrátilo na úroveň jednotlivých amerických států; neřekl však, jak toho chce dosáhnout.

Hillary Clintonová by naopak chtěla státy ještě více omezit: některé z nich, postěžovala si, nechtějí ani dávat peníze na plánované rodičovství.

Clintonová řekla, že do práva na potrat by státní moc vůbec neměla zasahovat: lékaři a ženy by měli mít právo na rozhodnutí pro potrat i v poslední fázi těhotenství, včetně potratu v devátém měsíci.

 

Nelegální přistěhovalci

Trump nezopakoval svá dosavadní radikální vyjádření; nemluvil už o tom, že Mexiko zaplatí zeď podél celé hranice s USA, nezopakoval, že úplně každého z 11 milionů nelegálních přistěhovalců vyžene.

A když o tom mluvila Clintonová, v podstatě nereagoval: ta ovšem připomněla, že realizace tohoto Trumpova návrhu by znamenala, že policisté by museli chodit dům od domu a školu vedle školy, nakládat miliony lidí do vlaků a autobusů a odvážet je – přičemž podle amerických zákonů jejich děti, v počti asi 5 milionů, narozené v USA jsou už Američané a ty by nebylo možné vyvézt.

Neopomněla připomenout, že sám Trump zaměstnával ilegální imigranty, což on nepopřel.

 

Putin

Clintonová obvinila Trumpa, že chce rozvrátit spojenecké svazky USA a hackerskými útoky proti demokratům jej Putin aktivně podpořil.

Trump několikrát zopakoval, že Putina osobně nezná – a pokud si s ním jako prezident bude dobře rozumět, bude to jen dobře.

Trump: „Ona nemá ráda Putina, protože ten je chytřejší než ona a pokaždé ji dokázal přechytračit, pokaždé, když to bylo možné.“

Clintonová připomněla prohlášení 200 generálů a admirálů, že Trump představuje bezpečnostní riziko.

 

Sexuální obtěžování

Trump popřel, že by vůbec znal kteroukoliv z žen, které jej obvinily ze sexuálního obtěžování – všechny ty případy jsou podle něj úplně vymyšlené.

 

Výsledek voleb

Donald Trump prohlásil, že neuzná automaticky výsledky voleb v případě své prohry. Média připomínají, že dosud nikdo z kandidátů v dějinách USA podobným způsobem volby nezpochybnil.