Zajímavá byla úvaha nad farní kavárnou. Taková je i u nás a určitě se tam řeší plno nepodstatných věcí, na které během týdne není čas ani prostor.
Já tam nechodím vůbec, tak se to mohu jen domnívat. Byla jsem tam jednou asi před deseti lety. Neláká mě to, ale chodí tam po ranní mši svaté spíš senioři. A po dětské je tam prý plno a není slyšet vlastní slovo. Prostě děti řádí...
Ale já nechodím na žádné akce farnosti, je to asi moje vada, ale necítím se tam dobře.
Jarmila Fišerová
* * *
Chtěl bych jen připomenout, že Království Boží je jako kvas, který má prokvasit celý svět. Zatím spíš svět proniká do Církve a celou ji prokvasí. Kdyby farnost pronikala do kavárny, připadalo by nám to absurdní. Nedivíme se, že na faře je kavárna, ale kdyby třeba v kavárně byla kaplička nebo jen výklenek s duchovní soškou, my sami křesťané bychom to určitě odsuzovali jako něco nepatřičného.
Petr Vašek
* * *
Pokud jde o farní kavárny, já bych tak přísný jako František Schildberger nebyl – i když asi nejsem ten pravý, který by to měl hodnotit. Vždy jsme po nedělní bohoslužbě mířili s dětmi domů chystat nedělní oběd...
Podle mne většinou farní kavárna patří do množiny farních aktivit – viz například v Brně-Židenicích.
Obecně, když jiného účastníka bohoslužby znám i odjinud než z kostela, je mnohem větší pravděpodobnost, že mu při pozdravení pokoje pohlédnu do obličeje...
Jan Nováček
* * *
S děsem a hrůzou sleduji, že se i u nás mění leckde církev v pouhou společenskou organizaci, jako je to z velké většiny na západě.
Ale církev není klub, kavárna, baráčnická rychta. Nestačí, že se máme rádi, že si rozumíme, že se scházíme a že jsme spolu. Církev je mystické tělo Kristovo, scházet se máme především s ním. Farnost je místo duchovního boje za spásu světa, pokud na to zapomínáme, skončíme úplně bez víry a budeme řešit jen to, jak se ještě víc přizpůsobit sekularizovanému světu.
Absolutně mi nevadí, když se lidé po mši svaté sejdou na faře a někdo navaří kávu a lidé si povídají, naopak, je to dobro! Ale jen tehdy, pokud to není jediná nebo převládající aktivita ve farnosti. Pokud se lidé kromě na kávu scházejí i na růženec, pokud funguje charita a konají se – dobře připravené, ne jenom kecací – schůzky nad Biblí.
Vladimír Severa