„Mít velké ego je dobré“ – to není jen slogan, to není jen heslo, to je i název kapitoly (od strany 247); a vlastně životní program. Hádejte, koho!

„Jsem opravdu chytrý a stavebnictví rozumím,“ říká autor na straně 136. A připomíná: „Nikdo nikdy nezapochyboval o mých schopnostech“ (strana 139). Vždyť za všechno, co v životě dokázal, si může jen on sám, totiž: „V reálném světě vám nikdo peníze jen tak nedá“ (s. 253). 

Ale varuje, varuje s velikou duchovní hloubkou: „Život není snadný. Svět je kruté a nemilosrdné místo. Je to místo, kde vás lidé chtějí zničit; když ne fyzicky, tak alespoň psychicky“ (s. 129). „Když nemáte ani milion dolarů na koupi budovy, je to s vámi špatné“ (s. 81). A shrnuje: „Všichni chtějí zabít toho nejrychlejšího pistolníka“ (s. 129).

To vše jsou citáty z knihy Donald J. Trump – Bill Zanker: Myslete na velké cíle a dobře se bavte, PRAGMA, Praha 2010. Dnes už se baví celý svět.

Autor knížky se, jak je všeobecně známo, pustil nedávno do nové práce. A to přesto, že dobře věděl: „Když začnete něco nového, nemáte hnací sílu“ (s. 200).

Ovšem na jednu zásadu, kterou nám sám o sobě dopředu prozradil, bychom při posuzování jeho prezidentské funkce neměli zapomínat: „Buďte pozitivní, ale neusilujte o něco nedosažitelného, z čeho byste nemuseli nic vytěžit“ (s. 119).