Máme před očima klasický příklad rozporu mezi hlediskem ekonomickým a sociálním. Fakta jsou známá a často opakovaná: těžba uhlí přinejmenším v části Ostravsko-karvinských dolů je při současných cenách této suroviny zcela nerentabilní; společnost OKD má za 17 miliard korun dluhů a od května je v úpadku, majetek firmy přitom nedosahuje ani 7 miliard a peníze na květnové mzdy se našly jen s velkými potížemi; zastavení těžby by bylo pro region skutečnou sociální katastrofou: OKD zaměstnává 9800 vlastních pracovníků, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních a ztráta existence by postihla další tisíce lidí v navazujících profesích.
Majitelem OKD je v současnosti společnost NWR (New World Resources) a jejím majitelem je finanční skupina AHG (neboli Ad Hoc Group), vzniklá (jak již jméno naznačuje) účelově za účelem vyždímat z OKD – a případně z českého státu – co půjde... Věřitelů OKD jsou sta, ale největší pohledávky, více než 10 miliard, přihlásila londýnská Citibank, spravující majetek držitelů dluhopisů, kteří jsou, jak se domnívá český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), zřejmě tak či onak propojeni s majitelem OKD – typický propletenec hyen, jaké se scházívají u mrtvol...
Zatím se fárá dál a představitelé kraje i vlády se několikrát vyjádřili, že těžbu je třeba v každém případě zachovat.
Jediné řešení tohoto hlavolamu je nasnadě – a jiné není: dotace ze státního rozpočtu; přímá (jako je tomu již dlouhá léta v Polsku), anebo nepřímá; například formou půjčky, jejíž návratnost nikdo ani nezahlédne.
Kdo bude nejrychlejší a nejzřetelnější, kdo se dokáže v regionu prezentovat jako zachránce, ten bude mít v závodech o voličské hlasy výhodu nejméně jednoho kola. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dojel do Karviné a promluvil o čtyřech stech milionech. „Flek!“ kontroval na to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a práskl o stůl trumfem: příslibem rovné, zaokrouhlené miliardy.
A dodal, kde ji obstará: společnost Prisko, a. s., Janovského 438/2, 170 00 Praha 7, jeden z pozůstatků privatizačních balábile z 90. let. (Ale pozor: nic proti privatizaci jako principu, Skleněný kostel nejsou Haló noviny, pozn. red.) Prisko založil roku 1992 tehdejší Fond národního majetku České republiky na vyrovnání závazků a pohledávek státního podniku Škoda Mladá Boleslav; od 1. ledna 2008 je jediným akcionářem společnosti český stát v zastoupení Ministerstvem financí. Hodnota společnosti podle poslední zatím zveřejněné výroční zprávy za rok 2014 představuje právě tu jednu zaokrouhlenou miliardu (přesněji 1 053,4 milionu) (viz: http: www.prisko.cz/downloads/VZ2014_%20auditovana.pdf ). Svůj návrh ministr průmyslu a obchodu přednesl na koaliční radě, tedy ne ještě ve vládě. A koaliční rada nezaujala zatím žádné stanovisko; je přece čas: výplaty za květen ještě budou.