Milí a vzácní přátelé,
v úterý 10. prosince – na Den lidských práv – se společně setkáme v 18:00 na Václavském náměstí. Setkáme se, abychom řekli jasné NE k nepřijatelnému chování předsedy vlády a vyzvali Andreje Babiše k demisi. Během svižného čtyřicetiminutového programu promluví mimo jiné:
DAVID ONDRÁČKA, ředitel Transparency International, která podala podněty do Bruselu, na jejichž základě byly provedeny audity o střetu zájmů Andreje Babiše.
LEO STEINER, expert na dotace a veřejné finance, který ještě coby zaměstnanec Státního fondu životního prostředí odmítl vyplatit milionovou dotaci pro Agrofert kvůli možnému střetu zájmů.
JANA MORAVCOVÁ, bývalá krajská ředitelka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem, která za zásadové pracovní postoje, zejména při sankcích proti znečišťovatelům včetně Babišových firem, přišla o práci.
Na demonstraci naváže POCHOD, který bude jak vidět (transparenty a křídy s sebou!), tak slyšet (píšťalky, klaksony a bubny s sebou) a který bude zakončen na Hlavním nádraží, kde společně rozdáme desetitisíce letáků. Ty budou rozvezeny do všech koutů republiky. Chceme, aby se o tom, jak Babišovy problémy poškozují nás všechny, dozvěděla co nejširší veřejnost.
Nemůžeme mlčet k tomu, co se děje. Chceme to však dělat nejen důrazně, ale také s nadhledem. Nenechme si adventní dobu zkazit nemožným premiérem. V úterý proto nepůjde jen o demonstraci, ale především o setkání lidí z celé republiky, kteří sdílí společné hodnoty: zájem o druhé, kritické myšlení, odvahu, laskavost, smysl pro humor či solidaritu.
Prosíme Vás proto, abyste neváhali na Václavské náměstí přinést vlastní cukroví, perníčky, štrůdly či bábovky (ale ne koblihy) a podělit se s ostatními o dobré slovo, úsměv a něco na zub! Kde jinde se můžete před Vánoci setkat s tolika skvělými lidmi než v úterý v 18:00 na Václaváku? Těšíme se na Vás!
Za tým Milion chvilek pro demokracii
Mikuláš Minář