Bratři a sestry, abych vnesla nějakého pozitivního ducha mezi ty neradostné události, které nás bombardují ze všech stran, ráda bych se s vámi podělila o své zážitky z posledních dní. Možná víte, že Brno je Mekkou světové elektronové mikroskopie. Každý třetí elektronový mikroskop na světě pochází z Brna a už několik let v jarních měsících probíhá popularizační akce nazvaná Dny elektronové mikroskopie (DEM). Díky ní si lidé mohou vyslechnout přednášky, navštívit výstavy, exkurze, workshopy a další a další aktivity spojené s výrobou i užíváním těchto úžasných přístrojů, v nichž je, mimochodem, stejně součástek jako v letadle. Akci původně pořádalo Město Brno, od loňska převzala organizační zátěž Hvězdárna a planetárium Brno. Minulý týden jsem jela šalinou a začetla se v magazínu MHD, který tam byl k dispozici, do rozhovoru s ředitelem Hvězdárny Jiřím Duškem. Na otázku, kdyby si mohl vybrat kohokoliv (třeba již zemřelého) k rozhovoru, koho by si vybral, odpověděl, že Stvořitele. Spadla mi brada a napadlo mě slovo z Bible: „Nebe i země pominou, ale má slova nepominou.“ Tak to je. Hvězdárna se zabývá nejen vesmírem v tradičním slova smyslu, ale prostě vším kolem nás i v nás, a popularizuje tedy i mikrosvět – a celé je to tak neuvěřitelně fascinující, že to prostě muselo mít Stvořitele. Ale pojďme dál. 18. března bylo slavnostní zahájení DEM, které se konalo na Ústavu přístrojové techniky AV ČR, a kromě slov představitelů institucí, které se do DEM zapojují, zazněly i slavnostní projevy hostů. Po řediteli hvězdárny vystoupila ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová, která mimo jiné řekla, že díky elektronovým mikroskopům máme možnost pozorovat krásu stvoření. Dalším z řečníků byl radní Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka; v jeho projevu zazněl obrat: „dá-li Bůh…“ Připadala jsem si jako na svém „rodném“ Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, ale tady nebyla křesťanská bublina, nýbrž spolek lidí, kteří cítí, že nás něco nebo spíš někdo přesahuje, a nazývají jej konkrétně Stvořitelem a Bohem. Přišlo mi to strašně krásné a povzbuzující, uvážím-li, že před 35 lety bylo něco takového jen z říše fantazie: o Bohu se ve veřejném prostoru mluvit nemohlo a křesťanům byly vzdělání a vědecká práce znemožňovány.
Nazvětšovat si mikrosvět tak, abychom jej mohli vidět a zkoumat, je fascinující, ještě víc fascinující je, že za tím mikrosvětem je skvělý Stvořitel – a my i díky tomuto dílku v mozaice poznáváme Jeho velikost a vlastně i lásku.

 

Pro více informací navštivte web www.dembrno.cz, kde v sekci program naleznete, kam všude se dá podívat, a pokud to máte do Brna daleko, mrkněte na film Nanokam (https://www.dembrno.cz/prohlednete-si-zajimava-videa/) a ponořte se do mikrosvěta.