V polovině srpna, během těch krásných dnů, kdy hřálo sluníčko a ještě se nenosily roušky, jsme s manželkou pobývali na duchovní obnově v maličké vísce v Orlických horách.
Je to trochu ostuda, ale musím přiznat, že jsme na tomto poutním místě, kde se podařil zázrak, byli poprvé.
Nosil bych dříví do lesa, kdybych popisoval bouřlivou proměnu opuštěné sudetské vesničky. Vše se dá snadno dohledat na internetu nebo přečíst v knižním rozhovoru s P. Josefem Suchárem, knězem, velkým vizionářem a bagristou (na bagru stejně jako za oltářem byl k vidění prakticky každý den). Proto jen pár osobních postřehů.
Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se podařilo zachránit a opatřit unikátní prosklenou střechou, je prostě nádherný. Monumentálně vysoký, s podlahou z pískovce, s minimem inventáře, se stěnami, vně i uvnitř, jen z vyspárovaného kamene, bez omítek. Otevřeno 24 hodin denně. Ač přítomen brzy ráno či pozdě večer, nikdy jsem v kostele nebyl sám.
Lidé, kteří přicházejí, jsou často jen turisté. Ale neviděl jsem nikoho, kdo by se v chrámě nechoval s úctou, neztlumil hlas a neprojevoval, jak to jen říci, respekt k posvátnu. Krása působí. A vychovává.
Za sebe mohu říci, že při modlitbě vás takový prostor nese. Čas jinak plyne a vede k rozjímání. Asi už začínám stárnout, ale před Pannou Marií, jejíž kovová silueta od Karla Rechlíka se vznáší za oltářem, jsem si připadal jako dvouletý hošík tenkrát u maminky na klíně.
Uprostřed Neratova stojí hospoda. Provozuje ji, jako skoro všechno tady, obecně prospěšná společnost. Od rána do večera tepe životem. A přijdete-li tam takovou hodinku před zavírací dobou, obsluha občas už plete nohama. V hospodě točí pivo Prorok, produkt místního minipivovaru, který stojí opodál. Těsně nad dřevěným mostem přes řeku Orlici. Ve středu toho mostu začíná Polsko. Poznáte to podle zavěšené vlajky. Pivo je výborné, doporučil bych polotmavou dvanáctku, po třech čtrnáctkách by vás domů vezli na trakaři.
Jako z jiného světa na mne působilo místní zahradnictví. Na neoplocené, ze všech stran volně přístupné ploše jsou vyrovnány řady dnes moderních vysokých záhonů. V těch rostou mrkve, rajčata, listová zelenina, různé druhy květin. Spoustou květů se skví nedaleká skalka. Dostanete-li chuť na mrkvovou polívčičku, vlastnoručně vytáhnete mrkev v potřebném množství a do kasičky vhodíte obnos dle uvážení. Nikdo vás při tom nehlídá, jen občas potkáte zahradnici jedoucí kamsi s kolečkem. Podobně postupujete, když chcete manželku potěšit kytičkou. Jak moc se ten podnik vyplatí, neumím odhadnout, ale ta důvěra vás oblaží na duši a v Neratově bych i věřil tomu, že lidé dobrovolně zaplatí víc než v supermarketu.
Není to tak dávno, co jsem se jednomu mentálně pomalejšímu chlapci snažil zajistit ubytování a pracovní místo mezi handicapovanými zaměstnanci neratovské o. p. s. Mile mne tehdy překvapilo, jak rychle a vstřícně vedení společnosti jednalo. Šťastný konec ovšem nenastal, chlapec dostal částečný důchod a tím i základ pro pravidelné pití a ze stěhování sešlo. Přesto jsem byl zvědav, jak to v Neratově po této stránce funguje.
Na oběd jsme docházeli do závodní jídelny, která připomínala restauraci. Ke snídani švédský stůl, chutný oběd. Osazenstvo kuchyně, pomocný personál z pivovaru i z restaurace, zahradníci, úklidová četa a pracovníci údržby zeleně. Muži i ženy s různou mírou zdravotního či mentálního handicapu. Ti všichni s námi do jídelny chodili. Netvrdím, že všichni vynikali způsoby učitele etikety pana Špačka, ale chovali se mile a přes den pracovali. Smekám před jejich vedoucími, přes všechno řečené to nemůže být snadná práce. Kdyby mne tenkrát ten chlapec poslechl, určitě by neprohloupil!
Často si lámu hlavu, co uděláme s četnými kostely a farami u nás na Rakovnicku, kde je už tak málo věřících, že statisticky má každá rodina jeden až dva kostely sama pro sebe. Vím, že Neratov byl a bude jen jeden. Ale jeho příklad mi říká, že není správné házet hned flintu do žita!

Obrázky z Neratova viz: https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk034bc49nRxTdqx2yyJbunSBz4AxoQ:1599111380441&source=univ&tbm=isch&q=neratov+kostel&sa=X&ved=2ahUKEwiB96WOoszrAhWosKQKHUQvCMUQsAR6BAgKEAE&biw=1920&bih=937 

Něco o historii viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Nanebevzet%C3%AD_Panny_Marie_(Neratov_v_Orlick%C3%BDch_hor%C3%A1ch)

O otci Josefu Suchárovi viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Such%C3%A1r