Každý člověk touží po radosti. Biblické texty dnešní neděle nás vedou k získání pravé a nepomíjející radosti. Tuto radost nám Pán Bůh stále dává. Také Boží nepřítel – tělo, svět a ďábel – nabízí člověku radost. Ta však nemá dlouhé trvání a často se obrací v bolest (nejdřív hračky, potom plačky).
Na prvním místě si na základě Božího slova musím uvědomit, o jakou radost stojím. A potom co jsem schopen a ochoten pro tuto radost udělat. Dalším krokem správným směrem je, že přestanu myslet na sebe a na své radosti, ale budu chtít stát se zdrojem radosti pro druhé lidi, zvláště pro ty, které mně Pán Bůh dal nejblíž.
Podobenství, kterým Pán Ježíš nabídl záchranu „mistrům“ náboženského a duchovního života, je také pro nás skvělou pomůckou.
Na prvním místě platí pro přijetí daru radosti, že musí vyrůstat z pravdy. Starší syn z dnes čteného podobenství o marnotratném synu (Lk 15,1–3.11–32), zdánlivě svého otce neopustil a nepromarnil dědictví – ale lže. Do očí při vyčítání otci říká: „...ani kůzle jsi mi nedal…“ Ale na začátku čteme, že otec rozdělil majetek mezi ně.
Na druhém místě platí pro přijetí daru radosti – pravdu musí následovat vděčnost. Toto podobenství známe z dětských let, kdy nás kněží a rodiče přiváděli ke zdroji radosti a života skrze svatou zpověď – svátost smíření. Učili nás soustředit se na očištění duše skrze lítost nad svými hříchy. V dospělosti by pro nás mělo být nepřestupování – dodržování Deseti Božích pravidel pro život samozřejmostí! Dospělý křesťan se má soustředit celým svým já na plnění Boží – Otcovy vůle ve svém životě. A k tomu „dělání“ radosti druhým patří. Recept na jejich „uvaření“ je velmi jednoduchý: vezmu pravdu a vděčnost a přidám k tomu příležitost, kterou mi Bůh dává. Jak poznám, jak objevím tuto tak potřebnou příležitost? „...Na tvá vnuknutí pozor dávám!“
Všemohoucí, milující, odpouštějící Otče, v Duchu Svatém ti děkujeme za vše, co nám dáváš. Na přímluvu Panny Marie, andělů a všech svatých dej nám pravdu a vděčnost, abychom se stali zdrojem pravé a věčné radosti pro ty, které nám svěřuješ. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.