Slova svatého evangelia podle Marka:
Ježíš vyšel ze synagogy a vstoupil s Jakubem a Janem do Šimonova a Ondřejova domu. Šimonova tchyně ležela v horečce. Hned mu o ní pověděli. Přistoupil, vzal ji za ruku a pozvedl ji. Tu jí horečka přestala a ona je obsluhovala. Když nastal večer a slunce zapadlo, přinášeli k němu všechny nemocné a posedlé. Celé město se shromáždilo u dveří. I uzdravil mnoho nemocných s rozličnými chorobami a vyhnal mnoho zlých duchů. Nedovoloval však zlým duchům mluvit, protože věděli, kdo je. Brzo ráno, ještě za tmy, vstal a vyšel ven, zašel na opuštěné místo a tam se modlil. Šimon se svými druhy se pustili za ním. Našli ho a řekli mu: „Všichni tě hledají!“ Odpověděl jim: „Pojďme jinam, do blízkých městeček, abych i tam kázal, protože kvůli tomu jsem přišel.“ A procházel celou Galilejí, kázal v jejich synagogách a vyháněl zlé duchy. (Mk 1, 29–39)

Příští neděli budeme prožívat Den modliteb za nemocné – v souvislosti se svátkem Panny Marie Lurdské. V dnešním Božím slově se také velmi často objevuje zmínka o nemoci, nemocných a jejich uzdravování. S nemocí ducha, duše i těla je spojena bolest. Bolest, která vede nemocného a lidi kolem něj, aby udělali vše pro to, aby bolest zmizela a nastalo uzdravení. Po uzdravení přichází radost – a měla by následovat vděčnost.
Šimonova tchyně svou radost a vděčnost projevila službou těm, kteří jí k uzdravení pomohli.
Mimo jiné – každá bolest, každá nemoc je zkouška. Zkouška víry – nemocného i těch, kteří mu pomáhají (lékař léčí, Pán Bůh uzdravuje).
Nedávno prolétla sdělovacími prostředky zpráva o jedné takové zkoušce. Malý chlapec měl naději na uzdravení z těžké nemoci, ale operace nebyla možná v naší zemi a neplatila ji zdravotní pojišťovna. Po výzvě k pomoci se našli lidé, kteří posbírali 150 milionů korun a operace mohla proběhnout. Tato zpráva o vítězství v této zkoušce z milosrdenství vyvolala nejednu slzu radosti.
Příští neděli nás nástupci apoštolů – biskupové – v naší vlasti vyzvou svým pastýřským listem k dobrému prožívání postní doby. Nabídnou nám ČTYŘICET DNŮ PRO PÁNA. 
V každém vydání týdeníku Světlo je většina článků zaměřena na uzdravení a zkvalitnění duchovního života. V čísle č. 5/2024 je další perla od ctihodného biskupa Fultona Sheena (1895–1979), který proslul jako rozhlasový a televizní kazatel. Článek se jmenuje Sedm zákonů lásky. Na základě událostí ze života Panny Marie nás vyzývá k poznání, že každá bolest je nejen zkouškou, ale i darem Božím, který nám umožní prožít radost – za podmínky, že milujeme.
1. Láska je volba – Panna Maria má starost: „Jak se to stane?“
2. Láska je odevzdání se – „Ať se mi stane podle tvého slova.“
3. Láska vyžaduje zřeknutí se sebe sama – Panna Maria nemyslí na sebe a hrozby vyplývající z jejího rozhodnutí, ale jde náročnou cestu k Alžbětě a pomáhá jí před, při a po „těžké hodince“.
4. Láska je neoddělitelná od radosti – při setkání s Alžbětou z úst Panny Marie vytryskne chvalozpěv, odpověď na Boží lásku.
5. Láska je neoddělitelná od bolesti – „Synu, proč jsi nám to udělal? S bolestí jsme tě hledali.“
6. Láska umírá, pokud neroste. Panna Maria v Káně obrací svou pozornost k nebezpečí, do kterého mohou díky nedostatku (lásky) upadnout svatebčané: „Synu, nemají víno.“
7. Naplněním lásky je plnění Boží vůle: „Cokoli vám řekne, učiňte.“
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za tvou lásku a za zkoušky naší lásky. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie Lurdské, andělů a všech svatých prosíme, abychom díky tvé milosti vítězně obstáli ve zkouškách ze zákonů lásky. Skrze Krista našeho Pána. Amen