Slova svatého evangelia podle Marka
K Ježíšovi přišel jeden malomocný a na kolenou ho prosil: „Chceš-li, můžeš mě očistit.“ Ježíš měl s ním soucit. Vztáhl ruku, dotkl se ho a řekl mu: „Chci, buď čistý!“ A hned od něho malomocenství odešlo a byl očištěn. Ježíš ho hned poslal pryč a přísně mu nařídil: „Ne abys někomu o tom říkal! Ale jdi, ukaž se knězi a přines oběť za své očištění, co nařídil Mojžíš – jim na svědectví.“ On odešel, ale začal to horlivě rozhlašovat a tu událost rozšiřovat, takže Ježíš už nemohl veřejně vejít do města, ale zůstával venku na opuštěných místech. Přesto však chodili k němu lidé odevšad. (Mk 1, 40–45)

Dnes nám dává Pán Bůh velmi mnoho příležitostí naplnit svým myšlením, slovy a skutky výzvu svatého Pavla z druhého čtení: „Ať jíte, ať pijete nebo cokoli jiného děláte, všecko dělejte k Boží oslavě“ (1 Kor 10, 31).
Několik z těchto příležitostí uvedu (ostatní si můžete přidat, podle toho, co vás dnes čeká a nemine).
1. Neděle – den Páně.
2. Světový den nemocných.
3. Svátek Panny Marie Lurdské.
4. Pastýřský list našich biskupů s výzvou, jak prožít postní dobu.
5. Velmi silné poselství – výzva papeže Františka k postní době 2024.
6. Přátelé, kteří přijali od Stvořitele 11 dětí, dnes děkují za 40 roků společného života.
Jedna z myšlenek a výzev našich biskupů: Nepodílejme se na všudypřítomné kritice a nespokojeném nadávání. Prospěje našemu srdci, naší duši, našim bližním – kritika a nadávání?
Tato výzva může souviset s dnešním evangeliem o uzdravení malomocného. Zkusme se nejdříve vžít do jeho situace. V okamžiku, kdy zjistí, že má tuto strašlivou nemoc, je vše v jeho životě zcela jinak. Okamžitě skončí všechny jeho plány. Jeho tělo pomalu, ale jistě shnije zaživa. Je okamžitě vyřazen ze společnosti a ze společenství své rodiny. Když uvidí člověka, tak musí křičet nahlas svou diagnózu. Je na doživotí odsouzen k životu ve společnosti se stejně nemocnými, stejným zoufalci. Dokážu si tu hrůzu představit? Dokážu se vžít do situace takto nemocného?
Papež ve svém poselství k postní době upozorňuje na jedno z velkých nebezpečí současnosti: NEDOSTATEK NADĚJE!
Bezejmenný malomocný z evangelia na základě naděje proráží všechny předpisy a nařízení, proráží svou osobní beznaděj – padá na kolena a svými slovy „CHCEŠ-LI, MŮŽEŠ MĚ OČISTIT“ se naprosto vydává na milost a nemilost Pánu Ježíši.
Každý z nás má malomocnou duši, vůli. Projevuje se to zvlášť ve sklonu k našemu hlavnímu hříchu, s kterým bojujeme. A toto naše osobní malomocenství je tím, co nás může přivést k tomu, abychom také my padli před Kristem na kolena a slyšeli znovu a znovu slova Boží vůle: „CHCI, BUĎ ČISTÝ!“
Včera jsme měli u nás ve věznici koncert, během kterého zaznělo několik svědectví o uzdravení z různých závislostí – malomocenství duše – hříchu. Většina z nich byla okamžitá – tak jako v dnešním evangeliu. Takové uzdravení je velkým Božím darem. A o tento nesmírný dar se musí člověk starat, pečovat o něj, chránit ho. Tito obdarovaní to dělají tím, že o tom veřejně mluví a snaží se vkládat svůj vděk do písní, kterými chválí Boha, děkují mu a zvou k následování na cestě VÍRY, NADĚJE A LÁSKY. 
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za vše, co nám dáváš, zvlášť za tvé ctnosti – víru, naději a lásku – které jsme dostali ve svátosti křtu, svátosti, která nás očišťuje od hříchu a vysvobozuje od  věčné smrti. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu  Panny Marie Lurdské, andělů, svaté Bernadety a všech svatých prosíme o očištění od hříchů a závislostí ničících náš život, aby celý náš život byl k větší a trvalé Boží cti a slávě. Skrze Krista našeho Pána. Amen.