Slova svatého evangelia podle Marka:
Duch vyvedl Ježíše na poušť. Byl na poušti čtyřicet dní a byl pokoušen od satana, žil tam mezi divokými zvířaty a andělé mu sloužili. Když byl Jan (Křtitel) uvězněn, přišel Ježíš do Galileje a hlásal tam Boží evangelium: „Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se,věřte evangeliu.“ (Mk 1,12–15)

Jedna z věcí většinou vlivných sdělovacích prostředků naprosto opomíjených jsou papežské katecheze při středečních generálních audiencích. Poslední tři papežové většinou při nich postupují velmi systematicky – jsou to takové seriály na určitá pro člověka a Boží lid důležitá témata. Nyní každou středu běží z Říma do celého světa seriál s názvem CTNOSTI A NEŘESTI. Je to téma velmi vhodné pro dobu postní, kdy jsme Duchem Svatým pozváni na čtyřicet dní trvající duchovní obnovu. Pán Bůh nám dává tento čas jako velký dar. Je na nás, zda a jak tento dar přijmeme a budeme ho používat.
Základy této duchovní obnovy jsou: Boží slovo, modlitba, svátosti, skutky odříkání a skutky milosrdenství.
Dnes – mimo jiné – nás Boží slovo vede k povzbuzení v plnění smlouvy, kterou Bůh uzavřel s člověkem. Život člověka je naplněn smlouvami. Od těch, které ani nevnímáme – dám prodavači peníze a za ně dostanu to, co potřebuji pro svůj život, až po ty, které jsou slavnostně vyhlašovány a náležitě oslavovány – například svatba, začátek manželství – nerozlučitelného spojení muže a ženy. Nebo přijetí svátosti křtu malého dítěte. Tam za něj smlouvu s Trojjediným Bohem uzavírají rodiče.
Postní doba je časem, v kterém tuto křestní smlouvu prohlubujeme a při nejslavnější bohoslužbě v roce – velikonoční vigilii – slavnostně obnovujeme.  
Na začátku postní doby nám k tomu mohou pomoci otázky, které vyplývají z Božího slova, které jsme právě přijali: Mám nějaké smlouvy? Jak je dodržuji? Jak dodržuji křestní slib svých rodičů (případně svůj) – v kterém se odříkám zlého ducha a vyznávám víru v Boha – Otce, Syna a Ducha Svatého? Jsem věrný v plnění křestní smlouvy?  Jaké je mé svědomí? Zpytuji ho? Snažím se ho dávat do souladu s Boží smlouvou? Jaký je můj osobní postoj k této Kristově větě: Obraťte se a věřte evangeliu? Chci se obrátit, změnit svůj život, nebo mě to stačí tak, jak to je? Dostanu se s tím, jak žiji, do nebe?
K tomu nám mohou velmi dobře posloužit současné papežské katecheze na téma CTNOSTI A NEŘESTI.
Co je ctnost? Je to vypěstovaný a navyklý sklon k dobrému jednání.
Co je to neřest? Opak ctnosti – vypěstovaný a navyklý sklon ke zlému jednání. Souvisí s hlavními hříchy. Jaké jsou hlavní hříchy? Pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, obžerství, lenost.
Jaké jsou ctnosti? Štědrost, cudnost, upřímnost, moudrost, píle, střídmost, spravedlnost, statečnost, naděje, láska, víra, trpělivost.
Jaké jsou neřesti? Pýcha, lenost, hněv, lstivost, závist, obžerství, zoufalství, lehkomyslnost, pomluva, lakomství, smilstvo, podvod.
Na počátku – základem pádu člověka – byl rozhovor s pokušitelem. Z toho vyplývá papežovo poučení v první katechezi o ctnostech a neřestech: S ĎÁBLEM SE NEVEDE DIALOG.
Jeden náš učitel – páter Stanislav – své žáky učil tuto stupnici našich odpovědí na pokušení zlého ducha, který na začátku vždy chce jen kousíček, trošičku: 1. Nic. 2. Vůbec nic. 3. Táhni! 
Vzpomeňme na moudrou a poučnou pohádku o Smolíčkovi a jezinkách.
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za čas posvátné doby postní. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, andělů a všech svatých prosíme o odmítnutí neřestí a posílení ve ctnostech – ke tvé větší a trvalé cti a slávě. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.