Slova svatého evangelia podle Jana:

Byly blízko židovské Velikonoce a Ježíš se odebral vzhůru do Jeruzaléma. V chrámě zastihl prodavače býčků, ovcí a holubů i směnárníky, jak tam sedí. Tu si udělal z provazů důtky a vyhnal všechny z chrámu i s ovcemi a býčky, směnárníkům rozházel peníze a stoly jim zpřevracel a prodavačům holubů řekl: „Jděte s tím odtud! Nedělejte z domu mého Otce tržnici!“ Jeho učedníci si vzpomněli, že je psáno: 'Horlivost pro tvůj dům mě stravuje.' Židé mu však namítli: „Jakým znamením nám dokážeš, že tohle smíš dělat?“ Ježíš jim odpověděl: „Zbořte tento chrám, a ve třech dnech jej zase postavím.“ Tu židé řekli: „Tento chrám se stavěl šestačtyřicet let a ty že bys ho zase postavil ve třech dnech?“ On však to řekl o chrámu svého těla. Teprve až byl vzkříšen z mrtvých, uvědomili si jeho učedníci, co tím chtěl říci, a uvěřili Písmu i slovu, které Ježíš řekl. Když byl v Jeruzalémě o velikonočních svátcích, mnoho jich uvěřilo v jeho jméno, když viděli znamení, která konal. Ježíš se jim však sám nesvěřoval, protože znal všechny a nepotřeboval, aby mu někdo něco o lidech vykládal. Sám totiž věděl, co je v člověku.
(Jan 2, 13-25)

„Bože, studnice milosrdenství a dobroty, ty nám dáváš příležitost, abychom svou hříšnost léčili modlitbou, postem a štědrostí.“ Toto jsou slova začátku modlitby, kterou jsme dnes zakončili úkon kajícnosti a vstoupili jsme do slyšení a přijímání Božího slova.
Každý člověk je nemocný. Svou nemoc si „dělá“ sám – svými hříchy. Pán Bůh ve svém – pro nás nepředstavitelném – milosrdenství a dobrotě nám dává účinné léky. Jedním z nich je modlitba. Uvědomuji si, jak je to účinný lék? A pokud ano – jak ho užívám? Zkusme si uvědomit, s jakou pečlivostí a důsledností užíváme předepsané léky – pro uzdravení nebo činnost našeho těla – a jak je to s užíváním léků pro naši duši, bez které by naše tělo nežilo. Podívejme se na modlitbu z pohledu dnešního Božího slova.
1.Deset Božích přikázání (Ex 20, 1–17) – jedna ze základních modliteb a také řád života. Umím je odříkat zpaměti? Pokud ne, vím, kde je najít? Umím je případně vysvětlit, zvlášť slova, která jsou už v dnešní době nesrozumitelná?
2. Žalm (Ž 19) – každý žalm je modlitba, modlitba Krista, Panny Marie, celé církve; dnes: Hospodinův zákon je dokonalý, spolehlivý, správný, jasný. Znám ho, ctím a dodržuji?
3. Ukřižovaný Ježíš Kristus je Boží moc, Boží moudrost. Je postní doba – jak jsem na tom s modlitbou křížové cesty, která mě může vést k moudrosti? Jaký mám svůj osobní podíl na snaze, aby kostel byl místem modlitby? Na co myslím a co dělám v kostele?
Včera se jednomu Božímu služebníku dostalo mnoho mimořádných darů. Jeden kněz byl pozván na slavnost biskupského svěcení nového litoměřického biskupa Stanislava Přibyla. Starost o dopravu do Litoměřic svěřil člověku, který velmi rád jezdí. Odměnou a darem za to byla samotná tříhodinová slavnostní bohoslužba, která většině účastníků vůbec nepřipadala dlouhá. Tam jsem také poprvé v životě zažil zpěv všech slok písně Bože, chválíme tebe – což je modlitba, kterou bych, kdybych mohl, dal z posledních stran kancionálu na první stranu.
A potom nečekaná, neplánovaná, krásná a užitečná setkání při následném pohoštění. Jedno z nich bylo velmi silné a předávám ho jako povzbuzení k dobrému užívání modlitby jako léku. Jeden kněz (který měl účast na naší přípravě ke službě před třiceti roky) řekl toto: „Připravovali jsme se v sakristii ke mši svaté. Vstoupil tam muž, na kterém bylo poznat, že je v mírně podroušeném stavu. Chvíli na nás koukal a potom řekl: 'Chlapi, co vy tady vymejšlíte?' Ano, co my tady stále a pořád vymýšlíme? Chceme stále něco měnit, stále toužíme po nových věcech – a přitom je vše vymyšleno. Pán Bůh má vše vymyšleno a na nás je, abychom to od něj přijali a udělali.“ Tato otázka a tato odpověď mně dala a stále dává neskutečný POKOJ.
K tomu ať každému z nás poslouží slova modlitby, kterou biskup světitel zakončuje obřad slibů svěcence: „Ať Bůh dovrší dobré dílo, které v tobě započal.“
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za MODLITBU, dar a lék.   Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, andělů a všech svatých prosíme o to, abychom modlitbou léčili sebe i ty, které nám svěřuješ – ke tvé  větší a trvalé cti a slávě. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.