Na Zelený čtvrtek dopoledne naplněná katedrála svatých Petra a Pavla v Brně. Slavnostní mše svatá, při níž biskup žehná a světí oleje, služebníci Boží – biskupové, kněží a jáhni obnovují své sliby, závazky a předsevzetí, skrze které mohou sloužit Bohu a lidem v Kristově církvi.
Biskup Pavel několikrát opakuje slova svatého Kamila: „Mysli dobře, mluv dobře, konej dobře.“ A vyzývá: Mysli jako Ježíš, mluv jako Ježíš, jednej jako Ježíš. K tomu daruje všem kněžím a jáhnům k jejich svátku objemnou knihu jezuity Martina Jamese: Ježíš, s podtitulem: Svědectví o cestě, která změnila můj život.

K tomu poznámky, které mohou pomoct při dnešním státním svátku, který máme a snad naplníme velkopátečním půstem, modlitbami, dobrými skutky, bohoslužbou slova, uctíváním svatého Kříže a přijetím Krista v Eucharistii.
Vše má svůj kořen – pramen: Svatý Filip Neri – učitel svatého Kamila – film o jeho životě má ve slovenštině název Buďte dobrí, ak možete! V češtině: Nezlobte, když nemusíte!
Nezapomeňme dnes děkovat těm, kteří nám předali poklad víry.
P. Josef Hložek, jezuita často říkal: Ptá se pan farář Pepíčka: „Jak se máš?“ – „Dobře.“ –  „Jak se to dělá?“ – „Jsem hodný.“
Ať nás pohled na trpícího, ukřižovaného Pána Ježíše vede k tomu, abychom mysleli dobře, mluvili dobře, jednali dobře a byli hodní.

Svatý kříži, buď světlem mým, vždyť nesmí být drak vůdcem mým! Jdi mi z cesty, satane, už mě nikdy nesváděj, tvé sliby jsou jen klam, svůj jed si vypij sám!

P.S.: Nezapomeň, dnes je první den novény k Božímu milosrdenství – pomodli se korunku za celé lidstvo!