Je čtvrt hodiny po půlnoci a mě to nedá, abych nenapsal zprávu.
Podařilo se mi účastnit se přímého přenosu z Podbrda, kopce zjevení, v Medjugorje na www.marytv.tv (na té stránce je pak třeba kliknout na první čtvereček na stránce nazvaný Marytv 24/7).
Ve 22 hodin přešlo nepřetržité vysílání ze záznamu do přímého přenosu z Podbrda. Po pár písničkách následovaly instrukce v chorvatštině, italštině, angličtině, polštině, francouzštině, ruštině a španělštině (schovejte mobily, nepořizujte fotky ani videa, ať se můžete soustředit na modlitbu).
Vizionářka Marija Pavlović-Lunetti začala růženec... Celý růženec (radostný, bolestný a slavný), prokládaný krátkými písničkami mezi desátky. Zněly opět výše jmenované jazyky a přidala se ještě čínština nebo korejština, arabština, slovenština a holandština...
Když bylo po hodině a půl po třináctém desátku a blížil se ohlášený čas zjevení (23.30), vzala si mikrofon opět Marija Pavlović-Lunetti, přerušila klasický růženec a začala modlitbu „medjugorského růžence“: sedmkrát Otče náš, Zdrávas a Sláva Otci... Každé další opakování bylo v jejím podání o špetku pomalejší a s malými prodlevami – bylo cítit, že se „něco“ blíží. Při jednom opakování stačila říct jen „Otci i Synu…“, zmlkla a prostě zvedla oči a začala neslyšně pohybovat ústy. Shromáždění se ztišilo.
Tato vizionářka prožívá setkání s Pannou Marií jinak než krásně emotivní Mirjana – jinak krásně. Spíš velice soustředěně a vnitřně, bez úsměvů a proměny obličeje, jako by úpěnlivě toužila, aby jí neuniklo ani slovíčko z Mariiných úst. Po odchodu Panny Marie sklopila oči a téměř okamžitě se do mikrofonu začala modlit chorvatsky Magnificat. Po znamení kříže pak skloněná k zemi velice věcně popsala své setkání s Nebeskou Matkou nejprve chorvatsky a ihned vzápětí italsky. Pak předala mikrofon, který putoval od jednoho tlumočníka či tlumočnice k druhému a ti ze svých zápisníčků nebo i zpaměti reprodukovali její slova.
Poté se shromáždění domodlilo zbývající dva desátky, přítomný františkán, který do té doby mluvil a modlil se jen francouzsky, pronesl nad lidmi požehnání v chorvatštině a lidé ještě zpívali a rozcházeli se zhruba deset minut po půlnoci.
A jak Mirjana Pavlović-Lunetti popsala zjevení prvního večera novény před 43. výročím prvního zjevení Boží Rodičky na Podbrdu?
„Když Panna Maria přišla, svěřila jsem Jí všechny nás, naše úmysly a to, co máme v srdci. Předala jsem Jí všechny modlitby a oběti za mír. Panna Maria nad nás vztáhla ruce a modlila se nad námi delší čas ve svém mateřském aramejském jazyce. Poté nám všem požehnala. Panna Maria řekla, že nás zítra čeká ve větším počtu, protože je potřeba více modliteb za mír. A odešla do nebe.“
Tolik mé horečnaté ohlédnutí za hlubokým duchovním zážitkem, který byl zároveň zážitkem živé a vřelé univerzality všeobecné církve.
Připojme se k této modlitbě i zítra, opět od 22 hodin na Podbrdu a živě na www.marytv.tv.

 

. . . . . . .
www.centrum-medjugorje.cz