Texty:
Gn 2, 18–24 – Úcta – To je kost z mých kostí.
1 Kor 12, 31–38 – Láska – Láska všechno vydrží.
Mt 7, 21.24–29 – Věrnost – Dům na skále.

Martino a Judo!
Většina nádherných, moudrých a poučných českých pohádek končí svatbou, která je dobrým koncem strastiplného, náročného, ale vítězného boje dobra se zlem. Váš společný život, Martino a Judo, bude také takovou pohádkou – soubojem zla a dobra, jak to nezapomenutelným způsobem vyjádřil dnes už blahoslavený Karel I. své milované manželce Zitě slovy, která jí řekl v jejich svatební den: „Dnes začíná naše společná cesta do nebe.“
Na tuto společnou cestu do nebe dnes dostanete spoustu památek a darů. Daruji vám dar pohádkový, který nemá – finančně vyjádřeno – takřka žádnou hodnotu, ale ve skutečnosti, pokud ho budete užívat po celý život, tak jeho cena je nesmírná a poslouží vám k tomu, abyste byli šťastní zde na zemi a jednou na věky v nebi.
V oblíbené pohádce Tři oříšky pro Popelku se ptá tatínek Popelky: „Co by sis přála, abych ti dovezl z města?“ – „Tatínku, co vás cvrnkne cestou do nosu.“ Tatínek Popelce přiváží tři oříšky, macecha a její dcera se jim vysmějí. My víme, jaké poklady v těch oříšcích Popelka objevila.
Dostanete oříšky čtyři. Našel jsem je u kostela svatého Václava v Malé Bukovině, který je odsud vzdálen 250 kilometrů. Do nich jsem uložil tyto myšlenky, které jsou skálou, na které můžete stavět svůj domov, vztah a manželství.
ÚCTA. To je kost z mých kostí: Ve filmu 12 podmínek k dědictví stojí vedle sebe dva muži – mladý a starý a dívají se na starou svatební fotografii. Mladý říká: „Vaše nevěsta je krásná.“ – „Ano, ale zemřela brzy po svatbě. Dala mi dva dary, které užívám po celý život: vůli pokračovat a nevzdávat se.“ – „Také jsem někoho našel…“ – „Tak ji ochraňuj a buď takovým mužem, kterého si zaslouží.“ Martino a Judo – ochraňujte se a buďte si navzájem takovými, jaké si ten druhý zaslouží.
VĚRNOST. Postav dům na skále – na Pánu Ježíši. Starý, zkušený, moudrý farář (nebo, že by mladý, šikovný, chytrý farář? ale to je jedno, jestli jeden nebo druhý) říká novomanželům: „Máte se rádi?“ – „Ano.“ – „To přejde!“ – „Ne, to není možné.“ „Hádáte se?“ – „Ne.“ – „To přijde.“ – „Určitě ne.“ – „Ale to také přejde!“ Martino a Judo – nevíme, co přijde, víme, že vše jednou skončí – kromě lásky, která všechno vydrží, díky tomu, že budete zachovávat věrnost Bohu a sobě navzájem.
LÁSKA. Láska všechno vydrží a všechno odpustí: „Za vlády komunistů jsme emigrovali do západního Německa. Velkým úsilím jsme se naučili řeč, získali práci, pořídili si bydlení. Později si manžel ještě pořídil německou milenku a opustil mě. Musela jsem začít ve všem znovu, sama. Po několika letech jsem na ulici potkala člověka – lidskou trosku, bezdomovce. Nevěřila jsem svým očím, byl to můj manžel. Na útěk, který jsme si přáli oba, bylo pozdě. Po chvíli hlubokého mlčení jsem mu v síle slibu, který Bohu každý den opakuji – jako i my odpouštíme našim viníkům – řekla: „Vrať se, já ti odpouštím.“ A když se – zřejmě v šoku – k ničemu neměl, tak jsem ho vzala za ruku a odvedla ho domů, nejdřív do koupelny. A teď – jsem nejšťastnější žena na světě. Když se vzájemně podíváme do očí, tak se v těch jeho často zalesknou slzy. Skutečná láska se projevuje bezpodmínečným odpuštěním.
Čtvrtý oříšek je takové dítě svých třech sourozenců. Má s nimi mnoho společného. Na naší svatbě jsem dostal nevyžádanou radu od našeho duchovního otce Josefa: „Ladíku, pokud chceš mít šťastnou ženu, tak jí musíš každý den říct: Mám tě rád.“