Čtěte Bibli! Pokud ji ještě nečtete, tak teď začněte – říká vám to Donald Trump. Správný Američan má doma Bibli. Sám Trump má několik výtisků Bible, jak se pochlubil. Na dva z nich přísahal při své prezidentské inauguraci před osmi lety. Američtí prezident přísahají na Bibli, to je tradiční – ale Donald Trump přísahal na dvě Bible. A teď nechal vytisknout vlastní vydání Bible. Trumpova Bible (text beze změn) je k mání v centrech jeho prezidentské kampaně – všechny výtisky s jeho podpisem. Je zvykem, že autoři podepisují své knihy – a Donald Trump podepsal Bibli. Řekl bych, že je to rouhání.
Donalda Trumpa bych volit nemohl.
Ale – přiznám se – ještě víc mnou otřáslo, co jsem se dozvěděl o Timu Walzovi, kterého si Kamala Harris vybrala – po velkém a důkladném grilování – z několika možných kandidátů za svého (případného) budoucího viceprezidenta. Prý s ním má nejlepší chemii, prý si budou nejlépe rozumět. Stará zásada praví: když se chceš o někom něco dozvědět, podívej se na jeho přátele a podřízené, pokud si vybírá podřízené & spolupracovníky.
Jaké zákony Tim Walz přijal a prosadil jako guvernér státu Minnesota? Něco z toho jsou normální levicová opatření: zdarma obědy ve školách, zákony ve prospěch zaměstnanců, zlepšení zdravotního zabezpečení.
Někomu se může, a někomu nemusí líbit, jak velkoryse se zastal ilegálních imigrantů: v Minnesotě mají díky němu zdravotní pojištění, řidičské průkazy a studium na státních univerzitách zdarma.
Ale tady zdravý rozum v případě Tima Walze končí.
Zcela šíleně – ideologicky a nerozumně – se zachoval během nepokojů Black Lives Matter v Minneapolis, kdy ho žádali, aby jako guvernér povolal Národní gardu. Jak mi napsal můj kamarád Marek, který žije v Severní Americe a události měl takřka z první ruky, Walz to odmítl a řekl něco v tom smyslu, že by bylo arogantní, aby on jako bílý muž radil černochům, jak se mají chovat, když nemá jejich životní zkušenost. A dodal, že takhle skončí společnost, která neklade rovnost a inkluzivitu na první místo. Výsledkem neomezeného řádění pak byly škody za desítky milionů dolarů a ztráta několika lidských životů…
Jen pro silné nervy je četba o Walzových propotratových opatřeních. Minnesota patřila ke státům, kde bylo trestné nutit ženu k potratu. To Walz zrušil, takže vyvíjet nátlak na ženu, aby šla k potratu, je teď docela O. K. Škrtl státní podporu organizacím, které pomáhaly ženám v krizi, takže je teď obtížnější těmto ženám pomáhat.
V Minnesotě platilo před Walzovým nástupem velmi propracované zákonodárství o povinném shromažďování informací o každém potratu a o dětech, které přežily pokus o potrat. Teď je v Minnesotě potrat legální až do okamžiku porodu a neexistuje povinnost hlásit, když dítě takový pokus o potrat přežilo. Od Walzových zákonodárných změn se podařilo zdokumentovat osm případů, kdy se dítě přes pokus o potrat narodilo živé a bylo ponecháno bez pomoci, až umřelo. I to je teď v Minnesotě legální.
Za pozornost stojí i školská reforma Tima Walze – ale o tom snad až příště...