Ne, tohle se nemá dělat, tohle se nemá dít. A děje se to zas a zas. Pokus o zavraždění bývalého prezidenta USA a současného kandidáta na tento úřad Donalda Trumpa na mítinku ve městě Butler v Pensylvánii připomněl dlouhou řadu atentátů, úspěšných i neúspěšných, na americké prezidenty a prezidentské kandidáty.
Severní část Pensylvánie je prý zemědělská oblast, kde Trumpa volí prakticky každý. I dvacetiletý vrah, ihned zabitý ochrankou, byl prý registrovaným voličem Republikánské strany, i když snad váhajícím...
Střílel poloautomatickou puškou ze střechy jednoho z domů v okolí, ze vzdálenosti asi 150 metrů – a mířil přesně, Trumpa dělilo od smrti několik centimetrů a mimovolný pohyb, kdy odvrátil na okamžik zrak od svých posluchačů; zahynul člověk v jeho blízkosti a další dva byli odvezeni do nemocnice ve velmi vážném stavu.
Prezident a Trumpův protivník Joe Biden se o atentátu dozvěděl ve svém domovském státě Delaware, vydal první prohlášení, krátce telefonicky pohovořil se zachráněným Trumpem a spěchal do Washingtonu, kde z Oválné pracovny pronesl desetiminutový projev o usmíření a nenásilí; přestal být kandidátem (stáhl i svoje protitrumpovské televizní spoty) a stal se státníkem. O usmíření se v první reakci po atentátu zmínil i Donald Trump. Nevím ovšem, nakolik bude o usmíření stát i prostý americký lid.
Některé podobnosti s květnovými atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica jsou zarážející: jako na malém Slovensku, tak i ve velmoci USA je kdekomu jasné, že letící střela je jen pokračování nenávistných slov vylétajících z politických táborů směrem k protivníkovi. A jako na Slovensku, tak i v USA z nenávisti obviňují druhou stranu nejvíce ti politici, kteří sami šíří – pokud vůbec možno – nenávisti víc než ti ostatní… A jako na Slovensku, i v USA jsou v očích mnoha podporovatelů autoritářského lídra viníky všeho média. „Jste na řadě vy,“ skandovali Trumpovi stoupenci bezprostředně po atentátu směrem k tribuně novinářů. Rozumíte tomu?
Viděli jsme dva tenké pramínky krve, jak stékají po Trumpově obličeji od zraněného ucha, a viděli jsme jeho pozdviženou zaťatou pěst, což je bojovné gesto spojené v našem povědomí spíše s levicovou guerillou, viděli jsme záběry členek a členů ochranky, jak zakrývali VIP před případnými dalšími střelami vlastními těly a odvádějí jej pryč, a viděli jsme, jak účastníci mítinku dál drží v rukou početné transparenty JOE BIDEN YOU´RE FIRED.