Na rozdíl od debaty s Bidenem si Trump s paní Harris na úvod podali ruce. Tím zdvořilost skončila.
Ranní titulky v médiích po debatě většinou naznačovaly, že celková myšlenková úroveň byla nízká a Trump že zklamal. Poměrně seriózní deník Globe&Mail dokonce použil výraz  „gong show“, což je zmatené neprofesiální představení, kde se aktéři ztrapňují na jevišti. Jasně protrumpovská média ovšem viní moderátory společnosti ABC, že prý pomáhali Harrisové. Satirický web Babylon Bee glosuje: „Demokraté plánují vyměnit na kandidátce Kamalu Harris za moderátory ABC.“
Ale jak jinak: příznivci paní Harris jásají, že vyhrála ona, a ti Trumpovi zase, že vyhrál Trump. Bývalý prezident začal státnicky (jak mu radili poradci), ale Kamala Harris až příliš snadno prosadila svou strategii vytočit ho, a tak jej ukázat v jeho pravé poloze agresivního hulváta; Trumpovým skalním voličům se ovšem taková poloha líbí, ale nové voliče tím nezíská; úkol (který mu dali jeho poradci), aby se soustředil na rozdíly v programech, Trump nesplnil, a místo toho mluvil o hloupostech.
Například opakoval už vyvrácený nesmysl, že imigranti zabíjejí a baští Američanům domácí kočky – což začalo z faktu, že ve městě Springfield si lidé stěžovali na radnici, že imigranti z Haiti v místním parku zakroutili krkem několika kačenám a husám a odnesli si je domů. Springfield má vážné problémy s integrací přistěhovalců z Haiti, kterých přišlo 20 000 do městečka, které má jenom 58 000 obyvatel. Hned nato se na sociálních sítích rozšířily informace typu: „To u nás kradou a jí i naše domácí mazlíčky.“ Samo jméno Springfield je příznačné: ve Springfieldu se odehrává drsně ironický kreslený seriál o rodině Simpsonových – a už mnoho let několik reálných Springfieldů tvrdí, že je to právě u nich. Ale tento Springfield v Ohiu by byl dobrý kandidát: kvůli deindustrializaci ztratil čtvrtinu obyvatel a výrazně zchudl. Po zprávě, že místní továrny berou nové pracovníky na nekvalifikovanou práci, se tam nahrnulo právě těch 20 000 imigrantů, kteří jinak nemají na pracovním trhu moc šancí. Zpočátku to byl přínos, ekonomika se trochu rozjela, ale teď už to přestali zvládat. Vydali se z peněz na stavbu 5000 nových bytů, rozšíření škol, sociální služby (včetně tlumočníků ) a už není kde brát. A místní si začali stěžovat, že nově příchozí nemají potřebné civilizační návyky a soužití ne vždy funguje: toto vše je typický proces, který dělá z tradičních voličů demokratů nové voliče Donalda Trumpa.
Do voleb zbývají dva měsíce, a to je v amerických kampaních dlouhá doba, protože nálady se rychle mění. Zdá se ale, že povrchní dojem hraje u voličů prim a myšlenky či programy jsou až na druhém místě.