V malověrnosti, slabosti, hříšnosti, ale také ve spojení se zkušeností lží a podvodů zařadil starý člověk slovo projekt do slovníku vybraných sprostých slov.
Dnešní evangelium (Jan 14, 1–12) je projekt (= plán) Boží – plán života. Života s velkým Ž, protože je to plán milujícího, vševědoucího a všemohoucího Boha Otce, který se naplnil skrze Boha Syna v Bohu Duchu Svatém. Evangelijní text nám pokládá otázky, na které si musíme pravdivě odpovědět. „Ať se vaše srdce nechvěje!“ Před kým, před čím se moje srdce chvěje? Bojím se a mám obavy o vše a za vše možné i nemožné. Rodiče o děti, děti – někdy z chování rodičů, nebo že zmizí proud z mobilu. Všichni máme strach o ztrátu zdraví a života. Jak říká jeden kazatel – strachem o svůj život ztratíme skutečný život. Jeden moudrý pastýř povzbuzoval ty, kteří se báli něco dobrého a náročného začít, jediným slovem: „Začni!“
Co takhle začít každý nový den – darovaný nám Bohem – myšlenkou na příbytek, který nám Pán připravil. Nejen připravil, ale nesmírně touží, abychom tam přišli a „zabydleli se“.
„Začni! Co ti brání?“ – Strach. Včera jsme si připomínali statečného svatého Jana Sarkandera – věrně dodržel, co slíbil Bohu, a přes kruté mučení nezradil a nevyzradil. Měl strach? Určitě ano, ale měl víru. Za devět dní si budeme připomínat svatého Jana Nepomuckého: věrně dodržel, co slíbil Bohu a přes kruté mučení nezradil a nevyzradil. Měl strach? Určitě ano, ale měl víru.
Včera v Radostíně vydal svědectví žijící kněz Petr Kremnický z Ukrajiny: Zažil výslechy, mučení, výhrůžky zastřelením. Mluvil o zkušenosti s Boží přítomností. Jak cítil při výslechu jen první ránu a pak byl jakoby objatý a ty ostatní rány a nadávky už cítil a slyšel jen jakoby z dálky, už se ho nedotýkaly... Neboj se, jen věř. Nezachrání nás naše díla, naše projekty, naše plány – zachrání nás Kristus – ukřižovaný a zmrtvýchvstalý.
Do jednoho svatého ústavu přivedli rodiče synka, s kterým si nevěděli rady. Snad je posedlý zlým duchem. Po nějaké době se dověděli, že je to jinak. Chlapec je zlý, protože ho rodiče nemilují a neučí ho milovat. To není možné – máme ho tak rádi – dáváme mu jen to, co mu chutná, má vše, co chce, dělá jen to, co ho baví – jeho přání je pro nás rozkazem… Úplně jste ho zkazili a kazíte! Nevedete ho k práci, pokoře, obětavosti, úctě, ohleduplnosti. Je nutné učit každého člověka pravidla a příkazy, ale s láskou. Láska bez pravidel a příkazů je zhoubná. Láska je vždy spojená s obětí. Láska bez pravidel je jako loďka bez vesel – nedopluje nikdy do cíle. Dodržovat přikázání a pravidla je těžké, ale odměnou je Duch Svatý, který přináší pokoj, radost a štěstí. Člověk, který žije podle Božího projektu – plánu – přináší do tohoto světa kousek ráje a nemusí se bát.
Všemohoucí Otče, vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, andělů a svatých prosíme: „Dej, ať žijeme podle tvého projektu – plánu – tvé vůle. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.