Dnešní velikonoční neděle je Dnem modliteb a pomoci pronásledovaným křesťanům a Dnem matek.
Ve vstupní modlitbě jsme prosili o opravdové prožívání velikonoční doby, aby se naše spojení se vzkříšeným Kristem projevovalo v celém našem životě. Jak se pozná z mého života víra?
Všichni lidé dávali pozor na to, co Filip říkal (srov. Sk 8, 6) – zpráva o životě prvních křesťanů. Na co si dávám pozor? Čemu naslouchám s pozorností? Co si ukládám do paměti? Na co nejčastěji myslím?
V hodině náboženství pozornost žáků postupem času klesla pod nulu. Až učitel poznal, že už úplně všichni myslí nebo dělají něco jiného, tak bez změny hlasu – mávl kouzelným proutkem tří slov: „Pán s vámi.“ Reakce dětí na tato slova byla okamžitá – vyskočili do pozoru se slovy: „I s tebou.“ A u starého učitele se v mysli objevilo to, co ho kdysi dávno učili o vědci I. P. Pavlovovi a jeho pokusech…
Na co myslím a o čem mluvím nejčastěji? Není to často počasí, životy a špatné příklady celebrit, boháčů, vymyšlených seriálových postav, bezbožníků? Jak často myslím a mluvím o tom, čím žije naše farnost, jaký je můj duchovní život? Jaký je můj vztah k mým svatým patronům, andělům a Bohu?
Jásejte a radujte se v Bohu! Připomínám si, jaké velké věci pro mě dělá a dává mi Pán Bůh – nebo se děsím toho, co mně vezme konsolidační balíček vlády?
Mám v srdci posvátnou úctu ke Kristu? Jsem připraven obhájit naději, kterou mně dává víra v Boha?
Pán Ježíš nám dává přikázání lásky a ducha pravdy. Jak se to projevuje v mém životě? Snažím se být vzorem pro ostatní?
Ke Dni matek dávají děti jako výraz vděku dárky. Nejmilejší jsou ty vlastnoručně vyrobené. Láska u muže prochází žaludkem, láska u ženy uchem. Do ucha našich maminek vložím slova o pokladu mateřství.
Děti ve škole svému učiteli zvěstovaly radostnou zprávu. Maminka jim ukázala snímek z ultrazvuku: budeme mít miminko. Jejich komentář? „Těším se, až přijdu domů. Doma bude maminka a miminko.“ To řeklo děvče, které trpí tím, že se vrací ze školy do prázdného domova. Svým způsobem vzkaz maminkám, které dávají přednost hodnotám hmotným před věčnými. Toto těšení mírnili kluci: „Miminka jsou hodný, když jsou malý, až vyrostou, tak otravují, musíš po nich pořád uklízet.“ A další: „Ten, kdo má bráchu nebo ségru, tak je nechce, kdo je nemá, tak je chce.“
A jedna životodárná kytička z úst muže – otce – odpověď na slova jeho manželky a matky jejich dětí, která si povzdychla: „Mít dítě je zničující.“ – Pokýval hlavou a souhlasil: „Naprosto.“ A dodal: „Ale úžasné.“
Vážené a milé maminky, jeden známý a populární kazatel říkal mužům, že první otázka, kterou dostanou u nebeské brány, bude: „Kde je tvoje žena, kde jsou tvoje děti?“ Dostali jste od milujícího Boha dar spolupráce na stvoření a výchově nového člověka. Každé počaté dítě je naděje Boha vložená do vašeho lůna – Boží naděje pro vaši rodinu, pro církev, pro lidstvo, pro celý svět.