Slova svatého evangelia podle Marka:
Ježíš zavolal svých Dvanáct, začal je posílat po dvou a dával jim moc nad nečistými duchy. Nařídil jim, aby si na cestu nic nebrali, jen hůl: ani chléb, ani mošnu, ani peníze do opasku, jen opánky na nohy, ani aby si neoblékali dvoje šaty. Řekl jim: „Když přijdete někam do domu, zůstávejte tam, dokud se odtamtud nevydáte zase dál. Když vás však na některém místě nepřijmou a nebudou vás chtít slyšet, při odchodu odtamtud si vytřeste prach ze svých nohou na svědectví proti nim.“ Vydali se tedy na cesty a hlásali, že je třeba se obrátit. Vyháněli mnoho zlých duchů, pomazávali olejem mnoho nemocných a uzdravovali je. (Mk 6, 7–13)

Tak jako minulou neděli, i dnes si nejdříve zopakujme text vstupní modlitby, která mimo jiné: a) je korunou úkonu kajícnosti; b) je úžasným úvodem ke slyšení a přijímání Božího slova; c) je také velmi užitečná pro náš život v následném týdnu; d) je správnou pobídkou pro celý zbytek našeho života zde na zemi.
„Modleme se: Bože, ty ukazuješ bloudícím světlo pravdy, aby se mohli vrátit na správnou cestu; dej těm, kdo přijali křesťanství, ať se vyhýbají všemu, co odporuje křesťanskému způsobu života, a ať usilují o to, co se s ním shoduje. Prosíme o to skrze Krista našeho Pána, který s Tebou v jednotě s Duchem Svatým žije a kraluje. Na věky věků. Amen.“
Světlo pravdy můžeme – mimo jiné – nacházet v tom, co nám řeknou druzí lidé. Jeden mladý muž, manžel a otec dětí, se trápí tím, co se děje v katolické církvi s nepoužívanými kostely. Další mladý muž – manžel a otec dětí – se trápí tím, jakých procentuálně vyjádřených výsledků dosahuje katolická církev, co se týká současnosti a zvlášť ve výhledu do budoucnosti.
Návod na světlo pravdivé odpovědi na toto trápení (nejen těch dvou mužů) můžeme najít v minulosti – životě svatých, kteří žili ve shodě s křesťanským způsobem života a je to – za velmi přísných zkoumání – slavnostně potvrzeno.
Začněme dvěma citáty z promluv, také dvou manželů, otců – jeden je trvalý jáhen a druhý je řeckokatolický kněz.
„Pánové, otcové, manželé – jednou budete stát před nebeskou branou a klepat na ni. Vykoukne svatý Petr a zeptá se vás – nás: Kde je tvoje žena, kde jsou tvoje děti? Jaká bude naše odpověď? Je něco na našem životě důležitějšího? Ano, na prvním místě je to spása – záchrana vlastní duše, ale hned na druhém místě je to spása – záchrana duše těch, které nám Pán Bůh svěřil. A to bez křesťanského způsobu života nejde. Je třeba se obrátit – stále platí Kristovo: Obraťte se a věřte evangeliu.“
Druhý citát: „Pohřbili jsme víru, pohřbíváme lásku, ale nikdy nesmíme pohřbít naději. Protože tak velký hrob ještě nikdo nevykopal.“
Minulost může být v tomto hledání zastoupena dvěma svatými, kteří mají dnes svátek: svatý Kamil Lellis a blahoslavený Hroznata.
Svatý Kamil – neradostné dětství, vyrůstání ve vojenském prostředí, od 13 let bez maminky. Nakonec se stal závislým na zničujících hrách, dnes se tomu říká nečesky: gambler. A přesto díky přijetí světla pravdy – překonává nesmírně velké překážky, stává se knězem, zakladatelem řeholního řádu, jehož členové pomáhají svou obětavou službou zachraňovat obrovské množství duší.
Blahoslavený Hroznata: když vinou okolností nemůže splnit slib daný Bohu, zakládá dva kláštery na západě Čech, do jednoho vstupuje a umírá mučednickou smrtí. (Více o obou na www.catholica.cz.)
Všemohoucí Otče, děkujeme ti za světlo pravdy a vše potřebné pro obrácení. Vyslyš nás, když v Duchu Svatém, na přímluvu Panny Marie, andělů, svatého Kamila, blahoslaveného Hroznaty a všech svatých prosíme o naději a sílu pro život podle křesťanských způsobů. Skrze Krista našeho Pána. Amen.