Minneapolis, o kterém se začalo mluvit v celém světě po smrtelném incidentu, který rozpoutal současnou vlnu odporu proti rasismu, jistě nepatří mezi největší centra USA, ale malé město to také zrovna není. Oblast Metro (Minneapolis, St. Paul a okolní urbanizované oblasti) má administrativně 3,6 milionu obyvatel, prakticky vzato snad 4,3. Minnesota sama asi 5.5 milionu.

Z našeho hlediska je tam všechno velké, i příjezd do města je dost impozantní; dálniční síť je velkorysejší než v Kanadě. Letiště je krasné (40 milionů pasažérů ročně ve srovnání s 18 miliony v Praze), státní univerzita (48 tisíc studentů), největší nákupní středisko v USA (Mall of America). Spousta mrakodrapů, protože v Minneapolisu sídlí hodně ředitelství velkých, i nadnárodních, společností. Minnesota je pokládána v USA za „sofistikovaný“ stát s vysokou kvalitou života (zdravotnictvím, vzděláním, pro vyspělý průmysl i výzkum, životní úroveň i krásnou přírodu). Mnohde je tam vidět vliv přistěhovalců ze severní Evropy, kteří stát vytvořili. Některá předměstí Minneapolisu a menší městečka v okolí jsou bohatá a opravdu krásná (jako ve Švýcarsku, říkal můj bratr, když jsme tam spolu byli). Mayo Clinic (s pobočkou v nemocnici U svaté Anny v Brně) má ústředí v Rochesteru.

Minnesota má prý druhou největší návštěvnost kulturních akci po New Yorku. A ta kulturní zařízení (muzea, galerie, divadla) jsou úžasná. My se ženou máme velice rádi MIA – Minneapolis Institute of Art. Je to oáza, jiný svět, kde může člověk strávit cele dny a pořád je co nového objevovat. Úžasné sbírky umění z celého světa. I tatraplán z Kopřivnice tam mají, pěkně naleštěný, v odděleni průmyslového designu. Desítky, ne-li stovky zaměstnanců rádi se vším poradí, vstup je zdarma.

áááááá

áááááá

ííííííí

 

íííííí

áááá

ééé

uuuu