Milý Františku!
Před nedávnem, po přečtení Tvé optimistické reakce na výsledky sjezdu hnutí STAN, jsem měl pocit, že věc vidíš moc růžově
(viz: http://www.sklenenykostel.net/index.php/menu-obc/menu-obc-tema/4533-ecc-25).
Ale byl jsem zticha, protože jsem v poslední době poslem špatných zpráv, které okolí nerado slyší.
Já jsem po propuknutí aféry v Dopravním podniku hlavního města Prahy viděl věci tak, že ať už je Vít Rakušan do kauzy namočen málo, hodně nebo třeba i vůbec, bude jen donekonečna vysvětlovat a čelit atakům, preference STAN budou klesat a nakonec to skončí tím, že jej premiér z postu ministra vnitra převede na méně konfliktní resort (v tom pro pana Rakušana nejlepším případě).
Dnes se dovídáme, že premiér Petr Fiala plánuje promluvit si příští týden s Vítem Rakušanem o kontaktech nového šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka se stíhaným lobbistou Michalem Redlem. Fiala prý ale vychází z toho, že Mlejnek má prověrku na stupeň tajné a prochází prověřováním na stupeň nejvyšší. Rakušan Mlejnka hájí, že se po svém jmenování pustil do uplatňování nové koncepce moderní zpravodajské služby. Ale je fakt, že za styky s Redlem, které Mlejnek nepopírá, už museli skončit šéf České pošty a ministr školství.
Je tedy patrné, že ministr vnitra dnes obhajuje těžko obhajitelné a premiér s ním chce o věci mluvit.
Bojím se tedy, že jsem se příliš nemýlil!

A snad bych k tomu ještě dodal:

 

1. Přes nějaké dílčí výhrady si myslím, že nám dnes vládnou ty nejlepší z relevantních politických sil, které lze na naší politické scéně najít.
2. Stávající opozice není alternativou, pod jejím vedením by situace byla daleko horší, ne-li přímo blízka katastrofě.
3. Konstatování bodu 2. ovšem nutně neznamená, že současná vláda ví, jak energetickou, ekonomickou a sociální situaci řešit. Respektive je to tak, že vláda díky informacím (které na rozdíl ode mne má k dispozici) již tuší, do jak kyselého jablka je třeba kousnout, ale nenachází odvahu to sousto pozřít. Protože správně tuší, že zpovykanost voličstva v kombinaci s populismem opozice se může postarat o společenský výbuch.
4. Osobně bych vládě za nalití čistého vína i razantní kroky k ozdravění financí státu i k přípravě na vleklý a velmi bolestný konflikt s Ruskem (zahrnující nutně maximální podporu bránící se Ukrajiny) tleskal. Stejně jako vláda však tuším, že takových nás nebude většina. Odhaduji to tak na 10–20 %.
5. Co se komunikace vlády směrem k občanům týče, kvituji, že už to není jak za premiéra Babiše, kdy si ministři často protiřečili a každý den svá vyjádření měnili. Na druhou stranu ve mně sílí dojem, že tato vláda s lidmi komunikuje až nezdravě málo. Se zásadním projevem k nastalé situaci vystoupil pan premiér jednou a ten projev byl dosti obecný. Lidé dnes s rostoucími obavami (tedy ti alespoň se špetkou odpovědnosti) hledí na blížící se zimu. Je potřeba jim ukázat, že v té očekávané mizérii tu pořád bude kormidelník, který loď ztroskotat nenechá.

Pro malou ilustraci těch obav:

Jedna z ukrajinských rodin u nás bydlí v obecním bytě, který byl určen k rekonstrukci, a proto už nebyl pronajat. Ten byt v prvním poschodí bývalé školy je vytápěn elektrokotlem a celková denní spotřeba elektřiny v zimním období (topení, svícení, vaření, ohřev teplé vody) je cca 120 kWh. Aktuální ceník našeho dodavatele uvádí, že pro danou sazbu cena činní cca 9 Kč/kWh. Tedy 1080 Kč za den a 32 400 Kč za měsíc. Starou cenu máme fixovanou do 31. 12. 2022, od ledna tedy budeme platit tu astronomickou částku (zkouším se sdružit s dalšími obcemi a vysoutěžit trochu nižší cenu na burze, ale výsledek je hodně nejistý).
Stát nám aktuálně na uvedenou rodinu přispívá částkou 12 000 Kč za měsíc. K tomu máme samozřejmě i jiné režie, platbu za vodné a stočné (cca 1000 Kč měsíčně), odvoz odpadků, drobné opravy vybavení bytu a tak dále
I když budou oba ukrajinští rodičové pracovat, na tuhle režii nikdy nevydělají. Navíc očekávám, že výplata příspěvku od státu během pár měsíců skončí. Měsíční režie bytu tak v zimních měsících (leden až březen) bude cca 35 tisíc Kč, poté se bude snižovat, v létě bude kolem 6000 Kč. Vezmu-li to průměrně, protože topit se částečně musí i v dubnu a taky v září či říjnu, vychází mi to bratru na 22 000 Kč měsíčně. A o patro níže bydlí další rodina, kdy je situace jen o málo příznivější (částečně topí dřevem).
Obec bude těžce finančně krvácet kvůli vytápění školy a školky, nadšení pro dotování bydlení ukrajinských uprchlíků nebude velké. Bude to těžká zima.
Moc zdraví
Tomáš