Nemohlo být jinak, okamžitě se vyrojily různé konspirační teorie. Pařížskou katedrálu zapálili muslimští teroristé... Je to součást nenávistných útoků na katolickou církev, kterých už ve Francii bylo několik...
Plameny šlehající z Notre Dame do takové výšky, že to připomíná spíš počítačovou animaci než reálné záběry.A to na začátku Svatého týdne. A snímky oltářního kříže, který se zachoval a přímo září. Člověka, a to nejen nevěřícího, nýbrž i věřícího, musí napadnout, že to je určité znamení, určitý vzkaz.
Napomenutí. Probuzení.
Lidé hledí na požár a spontánně se modlí na ulicích. Francouzský prezident se ukáže v televizi společně s pařížským arcibiskupem. Mluví se o církvi, mluví se o posvátných relikviích, a to bez ironie. Věci před požárem jen těžko představitelné.
Na začátku 20. století sebrala Francouzská republika katolické církvi všechny kostely a církvi je od těch dob pouze propůjčuje ke konání bohoslužeb. A špatně se o ně stará. Současné opravy, při nichž asi nějakou neopatrností vznikl požár, jenž zničil většinu dubových krovů a vedl k propadu části gotické klenby, začaly až poté, co byla konstatována havarijní situace katedrály... Sanktusní vížka, jejíž pád jsme viděli na působivých záběrech, spadla nejen v důsledku ohně, nýbrž i pro svůj špatný stavební stav.
Dnes Emmanuel Macron mluví jako ten největší ochránce církve. Snad mu to vydrží... Aspoň 5 let. (Odborníci ještě ani nemohli stanovit rozsah škod a prezident, již přesně ví, jak dlouho bude trvat úplná obnova katedrály – prý 5 let. Hausnumero. A nejen to! Nová katedrála bude podle Macrona ještě krásnější než ta původní, středověká. Jak jinak!)
Pochopí toto znamení obyčejní Francouzi? A my všichni?
Nezapomene na tu, jejíž jméno vyslovuje, když říká Notre-Dame?
Ten Notre-Dame, s tím Notre-Damem, do toho Notre-Damu, skloňují jméno Panny Marie čeští publicisté, a to někdy i ti, kteří žijí ve Francii...