Donald Trump porazil (v rozporu s předpověďmi průzkumů veřejného mínění) v prezidentských volbách v roce 2016 Hillary Clintonovou a stal se nejvyšším představitelem Spojených států amerických; bylo to čestné a férové vítězství – i když získal asi o milion hlasů míň než jeho soupeřka – ale takový je americký volební systém, který není pouhým referendem mezi dvěma hlavními kandidáty, ale systémem, který pomocí zprostředkujících volitelů reflektuje, že USA je federace a určitým způsobem zvýhodňuje hlasy voličů z menších států, čímž komplikuje prosté převálcování méně lidnatých států lidnatějšími.
Je to, jak říkám, čestné a spravedlivé – ale nedá se jen tak jednoduše tvrdit, že Donalda Trumpa zvolil do čela USA americký lid – většina lidí byla proti. Hillary Clintonová tehdy výsledek voleb uznala a ani ji nenapadlo říkat něco o podvodech.
O čtyři roky později se situace obrátila. Donald Trump tentokrát prohrál, a to nejen na počet hlasů, nýbrž i na počet volitelů – ale výsledek odmítl uznat a rozpoutal peklo; nejprve mediální a právní a pak i (a na to bychom neměli zapomenout, kdykoli a v jakékoli souvislosti uvažujeme o Donaldu Trumpovi) peklo reálné, když jeho stoupenci – nikdy předtím se nic podobného v amerických dějinách nestalo – vtrhli do budovy Kapitolu a pokusili se násilím zabránit vyhlášení volebních výsledků. Životem za tento útok zaplatilo devět lidí.
Donald Trump i v politice uplatňoval své metody z byznysu: všechny prostředky jsou dovolené, rozhodující je výsledek, nezáleží na tom, jestli to či ono je legální – jde jenom o to, zda mi to projde.
V demokracii je klíčové, aby fungoval proces voleb, aby nedocházelo ani nemohlo dojít k volebnímu podvodu, protože, na rozdíl od diktatury, kde rozhoduje násilí, v demokracii jsou to právě volby, ze kterých se rodí politická moc.
A zpochybňovat volby, i když byly korektní (s minimem drobných chyb, kterým se nikdy zabránit nedá, ale které neměly význam pro výsledek) je zločin proti demokracii.
A právě na zpochybňování průběhu voleb především postavil Donald Trump a jeho tým v čele s Rudym Giulianim svoji taktiku po prohraných volbách s Joem Bidenem. Ne stokrát, ale tisíckrát opakovaná lež se skutečně v mysli mnoha lidí stala pravdou. Nic na tom nezměnilo, že Trump prohrál několik desítek soudních sporů, v nichž napadal regulérnost voleb na tom či onom místě.
A nic na přesvědčení některých přesvědčených o „ukradených“ volbách asi nezmění ani spor mezi výrobcem přístrojů Dominion Voting Systems (DVS), které slouží k přijímání a registraci volebních hlasů, a televizní stanicí Fox News. Pravda byla přitom tak zjevná, že k soudnímu projednávání ani nedošlo. Soudce Eric Davis oznámil mimosoudní dohodu obou stran v první minutě jednání, právě když na svá místa usedli členové poroty. Před soudem tak nemusel vypovídat mediální magnát Rupert Murdoch a třeba ani moderátor Tucker Carlson. Televize, která v listopadu 2020 do nekonečna opakovala lži o tom, jak DVS manipuluje volby ve prospěch Demokratické strany (i když samotní pracovníci Foxu věděli, že to není pravda, jak dokazují jejich maily z té doby), rychle uznala první usnesení soudu, který – řečeno slovy televize Fox News – „shledal některá tvrzení o Dominionu falešnými“ a vyplatí výrobci přístrojů bez boje 787,5 milionu dolarů. I když původně žaloba zněla na 1,6 miliardy dolarů – asi i žalobce si rád ušetřil náklady na dlouhé soudní líčení.
Po finanční stránce jde o jakýsi kompromis, ale vůbec ne kompromis v meritu věci.
Média po celém světě citují slova generálního ředitele DVS Johna Poulose: „Důkazy, které v případu vyšly na světlo, ukazují, jaké důsledky má šíření lží,“ nebo právního zástupce společnosti Justina Nelsona: „Na pravdě záleží. Lži mají následky. Urovnání v hodnotě 787,5 milionu dolarů představuje zadostiučinění a uznání odpovědnosti.“
Ovšem stanice Fox News ještě není za vodou; chystá se ji žalovat ještě další výrobce volebních přístrojů.